Cukkinidömping

2025.07.03

Cukkinidömping a kertből – Mit kezdjek ennyi zöldséggel? 🌱🥒

Július közepe van, és a kert egyszerűen ontja magából a cukkiniket. Tudtam, hogy gyorsan nőnek, de erre még én sem voltam felkészülve: egy hét nyaralás után mintha valami rejtett erő turbóra kapcsolta volna őket – már-már dinnye méretű példányok fogadtak, amikor visszatértem.

Az első reakcióm az volt: "Na most mit csináljak ennyi cukkinivel?" De aztán, mint mindig, a konyha megoldást kínált. Most megosztok pár kedvenc ötletemet, hátha nektek is bőven termett a kert, vagy kaptatok egy-egy adaggal a szomszédtól.

1. Cukkini tócsni – a megunhatatlan klasszikus

Reszelt cukkini, egy kis liszt, tojás, só, bors, fokhagyma, esetleg egy marék reszelt sajt. Serpenyőben ropogósra sütve mennyei! Egy kis tejföllel vagy joghurtos mártogatóssal igazi nyári ebéd vagy vacsora.

2. Cukkini krémleves – hűsítő könnyedség

Piríts meg egy kis hagymát, dobd rá a felkockázott cukkinit, öntsd fel alaplével, főzd puhára, turmixold, és bolondítsd meg egy kis tejszínnel, bazsalikommal vagy mentával. Melegen és hidegen is isteni.

3. Cukkini "tészta" – a diétás csoda

A spirálozott (vagy vékonyra szeletelt) cukkini tésztaként is remekül működik. Egy kevés olívaolajon futtass rá fokhagymát, dobd rá a "zöld tésztát", és reszelj rá egy kis parmezánt. Könnyű, gyors és egészséges!

4. Cukkini kenyér – édesen is működik

Elsőre furcsának tűnhet, de higgy nekem: reszelt cukkinivel készített sütemény puha, szaftos, és még másnap is isteni. Fahéjjal, dióval, mazsolával igazi reggeli finomság.

5. Eltevés télire – cukkini savanyúság

Néhány éve kezdtem el savanyítani is – uborka módjára befőzve, egy kis hagymával, mustármaggal. Télen rántott hús mellé szinte jobban esik, mint az igazi uborka.

6. Fagyasztás – tartalék a hűvösebb napokra

Ha már végképp nem tudod hova tenni a rengeteg cukkinit, fagyasztani is lehet! Előtte viszont érdemes blansírozni: a feldarabolt vagy lereszelt cukkinit forrásban lévő vízben 1-2 percig főzd, majd azonnal dobd jeges vízbe, hogy megőrizze színét és állagát. Ezután alaposan lecsepegtetve mehet a fagyasztóba – levesbe, főzelékbe, rakott ételekbe később is szuperül használható.

A tanulság? Ne ess kétségbe, ha a kert eláraszt cukkinivel. Ez a zöldség egy igazi kaméleon: semleges ízének és lédússágának köszönhetően szinte bármibe belecsempészhető. Ráadásul alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató – kell ennél több?

Ha van egy jó recepted, oszd meg kommentben! A cukkiniszezon még javában tart, és én nyitott vagyok minden új ötletre.

Üdv a kertből (és a konyhából), Mse :)