CukorSokk!!

2018.09.03

Amikor kiderült a problémám rögtön azzal kellett szembesüljek, hogy a cukrot vonjam ki az étrendemből. Persze az ember sok info között elvész és számtalanszor hallom, hogy valaki fehér cukrot ugyan nem , de más jellegű cukrot fogyaszt ( barna, szőlő), mert azt gondolja az jó neki. Nagyon sokat olvasgattam ebben a témában és igyekeztem összeszedni minden hasznos információt. 
Szóval, amikor valakinek el kell hagyni  a cukrot az étrendjéből, akkor érdemes mindent jól átolvasni és átgondolni, mert sok olyan "rejtett" dologba lehet belefutni, ami nem igazán jó! Én ekkor döbbentem meg, hogy például egy sima egyszerű tejfölben is CUKOR van!! Persze értem Én, hogy édesen minden finomabb és jobban eladható, de talán itt kellene keresnünk az elhízás okát és a rengeteg ezzel kapcsolatos betegséget. Sajnos igen nagy körültekintést igényel ezen dolgok kiszűrése, de azért nem lehetetlen. Ezért fontos, hogy minél több friss, nem feldolgozott élelmiszert fogyasszunk, illetve ha lehetőségünk van rá igyekezzünk mindent saját magunknak elkészíteni. 

Tehát, ami elsőre azt gondolom igen egyértelmű és logikus, hogy kerülni kell, az a CUKOR! 

Ide sorolom:

- szőlőcukor

- barnacukor

- kókuszvirágcukor

- gyümölcscukor

- nádcukor

- invertcukor

 Az invertcukor a nádcukor vagy répacukor híg oldatának savakkal való főzésekor, vagy az invertáz nevű enzim bontó hatására képződő szőlő és gyümölcscukorból álló keverék.

Megtaláljuk a gyümölcsökben, gyümölcsszörpökben, a melaszban és a mézben. A likőrgyártásban és a cukrászati iparban jut főként szerephez.

Az invertcukrot (vagy más néven glükóz-fruktóz szirupot) kevesen ismerik és használják a háztartásokban (vagy csak azt hiszik, hogy nem használják, ugyanis a mézeket is ezzel keverik fel, vagy egy az egyben mézként árulják az invertcukrot. Ezzel állítanak elő hamis mézet).

A cukrászat egyik alapanyaga, és biztos mindenki találkozott már vele a termékek leírásában, csak ha nem ismerte, át is ugrott gyorsan felette. Valójában csak cukor és víz oldata, savanyítása és forralása. Ezzel érjük el, hogy a cukor glükózra és fruktózra szakad, és egyáltalán nem kristályosodik vissza hideg hatására sem.

Ezzel méz tulajdonságú, de ízmentes édesítő szirupot kapunk, amivel simábbak, selymesebbek lehetnek a krémek, a fagylaltok, a zselék. Sütemény tésztájához használva, a cukor egy részét kiváltva (5-10% arányban szirup, 90-95%-ban cukor) növelik a készítmény nedvesség tartalmát, amivel hosszabb ideig lesz puha a végeredmény (hozzátéve, hogy az invertcukornak, nagyobb a vízmegkötő képessége).

Aztán jönnek azok az anyagok, amikről első halláskor vagy olvasáskor talán nem is gondolnánk, hogy cukor, pedig...

- szacharóz

- fruktóz

- glükóz

- maltóz

- dextróz

Vigyázat a szirupokkal is....

- rizsszirup

- agavészirup

- juharszirup

- melaszszirup

És amiről azt gondolnánk.... sajnos ezek sem megfelelőek számunkra!!

- méz

- melasz

- karamell


Szóval az első és legfontosabb dolgunk a termékek összetevőit átnézni. Tudom-tudom sok apró kisbetű, de megéri!! Egyszer kell átbogarászni és megismerni a termékeket , meg kell keresnünk a számunkra megfelelőt és utána mindig azt kell vásárolni!

Most pedig jöjjenek azok a dolgok, amiket lehet, mert azért az édes ízről nem kell lemondanunk ...

Két csoportra lehet osztani ezeket a természetes és a mesterséges édesítőkre:

Természetes :

- stevia

- nyírfacukor ( xilit )

- eritrit

- maltit ( egy kukoricakeményítőn alapuló édesítőszer, ami majdnem ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik mint a cukor, mely szintén nagy előny lehet a megszokott ízeknél és recepteknél. Nagy előnye, hogy kíméli a fogainkat, és 40 százalékkal kevesebb kalóriával rendelkezik a cukorhoz mérten, mivel lassan szívódik fel, csak kicsit befolyásolja a vércukor szintjét, mellékhatásokkal pedig nem rendelkezik.)

A szorbit a cukoralkohol másik neve, ami színtelen és szagtalan, vízben kiválóan oldódó alapanyag. A szorbit rendszerint lassan szívódik fel, és apránként alakul át glükózzá, aminek hála csak nagyon minimális mértékben befolyásolja a vércukorszintet. Alkalmazását mégis sokan kerülik, aminek az oka az, hogy puffadást és hasmenést okozhat, de ha nem érzékeny a gyomrunk, bátran tehetünk vele egy próbát. 


Mesterséges :

szacharin 

- ciklamátot 

aszpartám 

"Szabályozások édesítőszerek és cukorpótlók alkalmazására vonatkozóan

Ha édesítőszert vagy cukorpótlót adnak egy termékhez, a címkén fel kell tüntetni jelenlétüket. Az "összetevők" felirat után mennyiségileg csökkenő sorrendben szerepelnek az élelmiszer hozzávalói. Ezeket az anyagokat általában a nemzetközileg is elismert "E" jelöléssel írják a csomagolásra. Az E 950 - 968 közöttiek jelölik az édesítőszereket és cukorpótlókat (kivétel ez alól a szorbit és a mannit, amelyek jelölése E 420, illetve E 421).

Édesítőszerek csak a Magyar Élelmiszerkönyvben lévő táblázatban felsorolt élelmiszerekhez, az ott megadott mennyiségben használhatók fel, édesítési célokra. Ha a termék hozzáadott cukrot és édesítőszert is tartalmaz, a terméken fel kell tüntetni a "cukorral és édesítőszerrel" kifejezést. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal álláspontja szerint az engedélyezett édesítőszerek és cukorpótlók - a meghatározott mennyiségben - biztonsággal fogyaszthatók. Elsősorban azonban a cukorbetegek és fogyni vágyók részére ajánlott az alkalmazásuk.

Forrás: Táplálkozás Akadémia / macosz.hu"

Minden írásom ebben a témában nem helyettesít egy orvos vagy dietetikus által összeállított illetve javasolt étrendet. Az írás csak tájékoztató jellegű!