Focaccia a tengerparti nyarak illatos kenyere
Ha van péksütemény, ami egyszerre tud otthonos és ünnepi lenni, az a focaccia. Ez az olasz lapos kenyér olyan, mintha a napsütés, az olívaolaj és a friss rozmaring találkozna egy ropogós héjú, mégis puha belsejű csodában. Már a sütőből kiáradó illata is olyan, mintha egy ligur tengerparti kis faluban sétálnánk, ahol a nagymamák titkos receptjei generációról generációra öröklődnek. A focciaccia a kenyerek bohém unokatestvére, nem kéri, hogy szigorúan mérjük a lisztet vagy formáljuk katonásra. Inkább arra biztat, hogy bátran nyomkodjuk ujjainkkal, öntözzük meg olívaolajjal, szórjunk rá tengeri sót, olívabogyót vagy rozmaringot, vagy amit csak a kert kínál. Minden darab egy kis ehető vászon. Langyosan a legfinomabb, amikor még érezni a sült fűszernövények aromáját és a tésztában bujkáló levegőbuborékok játékát.
Tökéletes reggeli egy csésze kávé mellé, könnyű vacsora egy pohár fehérborral, vagy egyszerűen csak egy falat boldogság a nap bármely szakaszában.
A focciaccia nem csak egy kenyér ez egy életérzés. Lazán tökéletes.
Recept: Focaccia

