Habcsókos sajtkrém torta
Hozzávalók:
12 cm-es kapcsos torta forma
10 dkg keksz
5 dkg vaj
25 dkg krém sajt
15 dkg nyírfacukor por formában
250 ml tejszín
3 kiskanál Konjak liszt
10 dkg eper
pár csepp piros ételfesték ( jó minőségű) vagy eperrel is színezhetjük
Habcsókhoz:
120 g tojásfehérje
250 g cukor
150 g cukor
75 g víz
konyhai hőmérő (húsmérő tű)
A torta alapja a keksz morzsa. A kekszet apróra törjük úgy, hogy betesszük egy zacskóba és klopfolóval összetörjük. Nem kell nagyon finomra törni. A morzsát összekeverjük a vajjal és belenyomkodjuk a torta karika aljába. Amennyiben túl száraz, morzsolódó az alja még keverhetünk hozzá vajat, de ne legyen nagyon zsíros. A krémet elkészítjük. A krémsajthoz keverjük a cukrot és a tejszínt. Az epret megmossuk és összetörjük. A krém színezéséhez 2-3 szem epret jól áttörünk és átpasszírozzuk egy finom lukacsos szűrőn. Színezhetünk ételfestékkel is, akkor viszont válasszuk jó minőségű festéket. 3-4 csepp bőven elég. A színeket mindenki maga állítja . A krémhez keverjük a Konjak lisztet úgy, hogy előtte 1 kiskanál cukorral elkeverjük a Konjak lisztet és ezzel együtt keverjük a krémbe. Kettéosztjuk a krémet az egyik felét kicsit erősebbre színezzük a másikat halványabbra. A sötétebb krémet rákanalazzuk a kekszmorzsára erre halmozunk tört epret és 10 percre betesszük a hűtőbe. Amikor kicsit megkötött a másik krém réteget is rátesszük és legalább 1 éjszakára a hűtőbe hagyjuk állni.
A habcsókot elkészítjük közben: A tojásfehérjét a 150g cukorral selymes habbá verjük. Közben a 250 g cukrot vízzel 118 fokig főzzük. A robotgépet lelassítjuk közepes fokozatra és a cukorszirupot szép lassan hozzáöntjük a fehérjéhez, majd szoba hőmérsékletig keverjük. Akkor jó, amikor a habverőt kiemelve a hab csúcsot képez. Habzsákba töltjük, kedvünkre színezzük és halmokat készítünk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ebből az adagból kb. 60 db lesz. Résnyire nyitott sütőben 80 fokon 120 percig szárítjuk.
Hiba lehetőség: a cukorszirup barnás lesz, túl melegítettük készítsünk újat. A barna szirupot tovább főzve karamellnek még felhasználható.
Másnap a torta karikát óvatosan levesszük a tortáról és díszítjük. Jó étvágyat!!