Inzulin rezisztenciáról röviden

2018.08.04

Egyre gyorsabb ütemben nő azon nők száma ( és egyenlőre túlnyomó részt csak nők , mert egyébként ez a betegség férfiakat is érint csak ők még nem veszik ezt annyira komolyan ) akiknél inzulinrezisztencia betegséget állapítanak meg. Sajnos az orvosok még mindig elég nagy része nem akar tudomást venni erről sőt azt mondják ilyen nem is létezik! Én személyesen is találkoztam ilyen endokrinológussal , aki majdnem hogy elküldött a fenébe, mondván, hogy valaki vagy cukor beteg vagy nem. Próbálom össze szedni az eddigi dolgokat! Az inzulinrezisztencia az egész test működésére kihat. Az inzulinrezisztenciát röviden és tömören a cukorbetegség előszobájának nevezhetjük. Sajnos az időben nem felismert és kezelt IR évek alatt diabétesszé alakul. Az IR kimutatásához nem elegendő egy egyszeri vércukorvizsgálat, terheléses cukorvizsgálatot végeznek ahol inzulint is néznek és legalább 3 pontosnak kell lennie. A vizsgálat menete a következő: vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet és inzulint , majd meg kell inni egy pohár 75 gramm cukortartalmú vizet . Ezt követően óránként vesznek vért. A levett vérből cukrot és inzulint is vizsgálnak.
Mivel a cukorháztartás zavara test szerte kifejti a hatását, számos társuló betegség alakulhat ki. Az inzulinra érzékenyen reagáló szervez megszenvedik a fokozott inzulintermelődést, ilyen szerv pl. a petefészek, melynek működése a felborult anyagcsere-egyensúly miatt zavart szenved, akár le is állhat. A kezeletlen IR következtében tehát cikluszavar alakul ki, mely akár meddőséghez is vezethet. Az egész testet érintő anyagcsere zavar következtében bőrproblémák - bőrszárasság, gombás fertőzések - alakulhatnak ki, illetve az IR sok esetben hasi típusú elhízáshoz vezet. Amennyiben az orvos IR-t diagnosztizál, életmód váltásra lesz szükséged. Ennek két alappillére a rendszeres mozgás és a diéta. Fontos, hogy hetente legalább 3-4 alkalommal jusson időd sportra. Elsősorban kardió jellegű mozgásformák javasoltak., így pl. a futás, az úszás, az aerobik vagy a kerékpározás. Az IR-re különösen jó hatással van az intervall edzés. A diéta szempontjából lényeges, hogy kiiktasd az étrendedből a finomított szénhidrátokban gazdag táplálékokat, a fehér lisztet, a fehér liszttel készült pékárukat és tésztákat, valamint a cukorban gazdag ételeket, csokoládékat, süteményeket. Nagyon fontos, hogy igyekezz 3 óránként rendszeresen enni , tehát ne maradjon ki a tízórai és az uzsonna sem, hogy a cukor szintet folyamatosan megtartsuk a szervezetben. Egyszerre nem szabad túl nagy adagokat magunkhoz venni, hogy ne terhelődjön meg az anyagcsere és kiegyensúlyozott legyen a vércukorszint. SOHA nem szabad ÉHEZNI! Előnybe kell részesíteni az alacsony GI indexű táplálékokat, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Ezen kívül fontos, hogy fogyasszunk rostban gazdag táplálékokat pl. teljes kiőrlésű gabona félék, nyers zöldségek, gyümölcsök.
A cukrot pótolhatod nyírfacukorral vagy sztíviával vagy más természetes alapú édesítőszerrel.
Amennyiben az életmód váltás hat-nyolc hét alatt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, illetve az orvosod úgy ítéli meg, hogy szükséges, szóba jöhet a gyógyszeres kezelés lehetősége is. Első választható tablettaként a szakember metformint ír fel.