Joghurtos torta
Hozzávalók:
24 cm tortaformához
Piskóta:
2 db tojás
10 g cukor
2 ek. hideg víz
60 g liszt (finom)
20 g cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag sütőpor
A piskótához a kakaóport, lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig és habosodásig egy keverőgéppel kikeverjük. Hozzákanalazzuk a vizet, majd hozzászitáljuk a száraz alapanyagokat. Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában 180 fokon megsütjük. Amikor ellenőriztük tűpróbával és megsült kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és egy rácson hagyjuk kihűlni.
Joghurtos krém elkészítése:
50 dkg túró
1 dl habtejszín
15 dkg joghurt natúr
50 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín lágy habbá verve
A túrót áttörjük egy villával, hogy ne legyen benne nagyobb csomó. Hozzákeverjük a joghurtot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. 1 dl tejszínt elkezdünk melegíteni és beleöntjük a cukrokat, lassan melegítjük, amíg felolvadnak a cukor szemcséi. A zselatint kinyomkodjuk és elkeverjük a langyos tejszínben. A joghurtos túróhoz adjuk és alaposan átkeverjük. A felvert habtejszínt is hozzákeverjük és a kihűlt piskótára kanalazzuk úgy, hogy előtte e tortagyűrűt visszahelyezzük a piskótára. Én a gyűrű és a piskóta közé egy erre a célra használatos kicsit keményebb műanyag lapot is szoktam helyezni, hogy körül ölelje a tortát. A krémet lassan belekanalazzuk, elsimítjuk és mehet a hűtőbe.
6-7 szem epret megmosunk és vékony szeletekre vágunk.
Epres réteg:
15 dkg eper
50 g cukor
15 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
2 db lapzselatin
Az epret megmossuk, felvágjuk, majd kicsit összenyomkodjuk. Villával átnyomkodjuk egy szitán, hogy a magok ne legyenek benne. Hozzáadjuk a cukrokat és elkezdjük melegíteni. Amikor elolvadt a cukor a beáztatott, kinyomkodott zselatin lapokat hozzákeverjük. A joghurtos krémre helyezzük az előzőleg felvágott epreket, majd ráöntjük az epres réteget. Mehet vissza a hűtőbe.
Joghurt mousse:
25 dkg natúr joghurt
1 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
3 db lapzselatin
2 dl habtejszín lágy habbá verve
1 dl tejszín lassan elkezdünk melegíteni hozzáadjuk a cukrokat, amíg el nem olvad kevergetjük. Hideg vízben áztatott zselatint kinyomkodjuk hozzákeverjük, majd levesszük a tűzről. A habbá vert tejszínt és a joghurtot hozzáadjuk , összekeverjük, majd a már megdermedt tortára kanalazzuk.
Hagyjuk legalább 1 éjszakára hűtőben. Másnap készítsünk rá csoki réteget:
1 dl habtejszín
10 dkg étcsoki
1 db lapzselatin
A hideg vízben áztatott zselatint hozzákeverjük a tejszínbe felolvasztott csokihoz, majd rákenjük e tortára.
Díszíthetjük tetszés szerint eper darabokkal.
