Joghurtos torta

2025.05.17

Hozzávalók:
24 cm tortaformához

Piskóta: 

2 db tojás

10 g cukor

2 ek. hideg víz

60 g liszt (finom)

20 g cukrozatlan kakaópor

1/2 csomag sütőpor

A piskótához a kakaóport, lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig és habosodásig egy keverőgéppel kikeverjük. Hozzákanalazzuk a vizet, majd hozzászitáljuk a száraz alapanyagokat. Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában 180 fokon megsütjük. Amikor ellenőriztük tűpróbával és megsült kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt és egy rácson hagyjuk kihűlni.

Joghurtos krém elkészítése:

50 dkg túró

1 dl habtejszín

15 dkg joghurt natúr

50 g cukor

3 db lapzselatin

2,5 dl habtejszín lágy habbá verve

A túrót áttörjük egy villával, hogy ne legyen benne nagyobb csomó. Hozzákeverjük a joghurtot. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. 1 dl tejszínt elkezdünk melegíteni és beleöntjük a cukrokat, lassan melegítjük, amíg felolvadnak a cukor szemcséi. A zselatint kinyomkodjuk és elkeverjük a langyos tejszínben. A joghurtos túróhoz adjuk és alaposan átkeverjük. A felvert habtejszínt is hozzákeverjük és a kihűlt piskótára kanalazzuk úgy, hogy előtte e tortagyűrűt visszahelyezzük a piskótára. Én a gyűrű és a piskóta közé egy erre a célra használatos kicsit keményebb műanyag lapot is szoktam helyezni, hogy körül ölelje a tortát. A krémet lassan belekanalazzuk, elsimítjuk és mehet a hűtőbe.

6-7 szem epret megmosunk és vékony szeletekre vágunk.   

Epres réteg:

15 dkg eper

50 g cukor

15 g vaníliás cukor

1 dl habtejszín

2 db lapzselatin

Az epret megmossuk, felvágjuk, majd kicsit összenyomkodjuk. Villával átnyomkodjuk egy szitán, hogy a magok ne legyenek benne. Hozzáadjuk a cukrokat és elkezdjük melegíteni. Amikor elolvadt a cukor a beáztatott, kinyomkodott zselatin lapokat hozzákeverjük. A joghurtos krémre helyezzük az előzőleg felvágott epreket, majd ráöntjük az epres réteget. Mehet vissza a hűtőbe.

Joghurt mousse:

25 dkg natúr joghurt

1 dl habtejszín

20 g vaníliás cukor

50 g cukor

3 db lapzselatin

2 dl habtejszín lágy habbá verve

1 dl tejszín lassan elkezdünk melegíteni hozzáadjuk a cukrokat, amíg el nem olvad kevergetjük. Hideg vízben áztatott zselatint kinyomkodjuk hozzákeverjük, majd levesszük a tűzről. A habbá vert tejszínt és a joghurtot hozzáadjuk , összekeverjük, majd a már megdermedt tortára kanalazzuk. 

Hagyjuk legalább 1 éjszakára hűtőben. Másnap készítsünk rá csoki réteget:

1 dl habtejszín

10 dkg étcsoki

1 db lapzselatin

A hideg vízben áztatott zselatint hozzákeverjük a tejszínbe felolvasztott csokihoz, majd rákenjük e tortára.

Díszíthetjük tetszés szerint eper darabokkal.