Lekváros koszorú

2025.09.06

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

1,5 rúd vanília kikapart magja

1 tk. só

3-4 ek. cukor

1 tojás

1 tojás sárgája

3 ek. olaj

kb. 3 dl langyos tej

1 csomag porélesztő

Töltelék: 15 dkg lekvár, nálunk házi barack lekvár 

A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe mérjük vagy dagasztógépebe és összedolgozzuk a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Lefedve hagyjuk duplájára kelni. Lisztezett felületen 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd gömbölyítjük és 10-15 percig letakarva hagyjuk újra kelni. A gombócokat nyújtsuk ovális alakura, majd az alsó részébe halmozzunk 1 ek. lekvárt, oszlassuk el egyenletesen a szélek felé, majd lentről felhajtva kis "táskát" formázzunk belőle a tésztát csak a lekvár teteje fölé hajtsuk fel és finoman nyomkodjuk körbe a széleket. Egy késsel vagy pizzavágóval fentről vágjuk be a tésztát hosszúkásan a lekváros , lezárt részig. Készítsünk egyenlő széles csíkokat kb 5-6 db-ot. A lekváros részt hengergessük fel a csíkozott részre, majd formázzuk koszorú alakra a kép végét csípjük össze, hogy kör alak legyen belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és hagyjuk újra kelni kb 15 perc. Kenjük le tojással és 180 fokon süssük meg. Kb 35-40 perc.