Mikrozöldek-microgreens

2018.04.05

Szerencsére azok az idők kezdenek eltűnni, amikor a zöld leveleket funkció nélkül csak díszítésre használtuk a tányérokon. Napjainkban a mikrozöldek önálló elemként jelennek meg. Egyre meghatározóbb elem a gasztronómiában. Egyre több helyen találkozhatunk vele. Tudnunk kell, hogy a mikrozöld nem egyenlő a csírával. A csíra lényegében egy sziklevél: a magból kinő egy kis gyököcske, a maghéjból kipattan egy sziklevél. A mikorzöld olyan parányi növény, melynek a meglévő sziklevelén kívül 2-3 valódi levele is van, amely hordozza a növényre jellemző tulajdonságokat és amelyben koncentráltan megjelenik az adott növényre jellemző íz. Átlagosan 4-6-szor több tápanyag van bennük, mint a kifejlett példányokban. A mikrozöldeket átlagosan 7-14 napig kell gondozni, mielőtt "szüretelhetünk". Meghálálják a gondoskodást, hiszen nagyon magas C vitamin , E vitamin, valamint béta-karotin, mely az A-vitamin elő anyaga, fontos a nyálkahártya egészségéhez, a jó látáshoz, valamint hasznos a daganatos megbetegedések megelőzésében is. Ezek a kis csodák csak méretükben aprók, a beltartalmukat tekintve óriási vitaminbombák!! A vöröskáposzta mikrozöldben a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin és 69-szer több K-vitamin található. 

Minél színesebb a mikrozöld, annál nagyobb a tápanyagtartalma. 

Vannak akik nagy mennyiségben önálló salátaként használják, vannak akik díszítésként és vannak akik belekombinálják az ízüket az ételbe. 

Hogyan termesszük: 

Akár egy cserépben, papír tojásos dobozban vagy kimosott tejes dobozban is termeszthetjük. Az edénynek legyen jó a vízelvezető képessége, azaz az aljára lyukakat kell fúrni, és alátenni egy tálat, hogy ne csurogjon. Az öntözést permetezőflakonnal végezzük, mindig fújjunk a földre egy kicsit, ha száraznak érezzük, de legalább naponta egyszer. További hozzávaló még a napfény. Ha ablakba tesszük a hajtatóedényt, ellenőrizzük rendszeresen, hogy nincs-e túl hideg ott, vagy az ablakpárkány alatti radiátortól nem szárad-e ki túl gyorsan a föld.

A betakarítás ideje fajtánként változó. Figyeljük a növény méretét - ne legyen 10 centiméternél nagyobb. Általános szabály, hogy a mikrozöldeket akkor kell szüretelni, amikor azt látjuk, hogy a második pár levélkezdemény is megjelent. Egy éles ollóval vágjuk le a növényt vagy húzzuk ki a földből. Mivel még egy hajtatásra nem képesek, szüret után szórjuk meg a földet magokkal, fedjük be földréteggel, és kezdjük újra a hajtatást. A bent maradó gyökér zöldtrágyaként gazdagítja az ültetőközeget.

Felhasználása:

A nyers mikrozöldeket változatos módon illeszthetjük táplálkozásunkba: szórjuk salátára, szendvicsre, sült húsra, keverjük a körethez színesítőnek. Az újhagyma és a retek mikrozöld jól illik a halakhoz, akár egy halburger majonéz-ízesítőjeként is megállják a helyüket. A bazsalikom passzol a csokis sütikhez, édes és ánizsos jellegének köszönhetően. A házi pizza tetejére mikrocékla és mikrokáposzta kerülhet. Egy sima sajtos spagettit feldob az enyhén borsos karakterű rukkola mikrozöld, akárcsak egy sonkás szendvicset. Sült kolbász mellé keverjünk mikroborsó-levélből tzatzikit. Tojásrántottára bármilyen mikrozöldséget szórhatunk, különleges és ízes lesz tőle. És akkor itt említeném meg, hogy nem csak egészségesek, de nagyon szépek is! Amikor az ablak párkányon elkezdenek nőni csodás látvány. Én személy szerint imádom! Gyönyörűek!!

Veszélyei

Akár vásároljuk a mikrozöldeket, akár magunk termesztjük, fontos hogy csak olyan mikrozöldet fogyasszunk, mely csiráztatásra szánt magból kelt ki, ugyanis ezek a célnak megfelelően készülnek (pl. nem csávázzák).

Amennyiben biztos, megbízható helyről szeretnél vásárolni jó szívvel ajánlom Nektek Orsit :

https://www.facebook.com/salatazo/