Vörösbársony torta

2022.05.01

Hozzávalók:

piskótához: 2 db 20 cm tortakarika

27 dkg liszt

20 dkg kristálycukor

6 db tojás

17 dkg natúr joghurt

15 gr kakaópor cukrozatlan

1 csomag sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

1/2 kiskanál piros ételszínezék

10 dkg olaj

1 csipet só

sütőpapír

A tojásokat kettéválasztjuk a sárgákat a cukor felével habosra, fehéredésig keverjük. A cukor másik felével a tojásfehérjét verjük fel habbá. Az olajat, joghurtot ételszínezéket összekeverjük. A felvert cukros sárgákhoz hozzászitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk az olajos keveréket és szépen összekeverjük. Adjuk hozzá a sót, a kakaót ( szitálva) és a vaníliás cukrot. A tortakarikákat béleljük ki sütőpapírral, majd a masszát osszuk 2 részre és 170 fokos sütőben süssük készre. Amikor megsült vegyük ki és vegyük le róla a tortakarikát. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd mindkét alapot vágjuk félbe, így 4 db piskóta korongunk lesz. 

Krém:

35 dkg marcapone

40 dkg tejszínhab

12 dkg porcukor 


20-25 dkg málna vagy szeder vagy eper lekvár Én most szeder lekvárral készítettem

A krémhez a marscaponet a tejszínhabbal és cukorral verjük fel, de ne legyen nagyon kemény a hab állaga.

Amikor a piskóta kihűlt töltsük meg. Helyezzük az első piskóta lapot egy formára, majd kenjünk rá kis lekvárt, krémet majd újra lekvárt a torta közepére ügyelve, hogy nagyon a széleihez ne kenjünk, nehogy kifolyjon és ismételjük meg. Lap, lekvár, krém, lekvár. A tetejére helyezett lapra ne kenjünk krémet. Burkoljuk be fóliával az oldalát helyezzük rá vissza a torta karikát és legalább 5 órára tegyük be a hűtőbe. 

Díszítéshez használt krém:

az oldalát marscponés habos cukros krémmel kenjük körbe. 1 dl tejszín + 12 dkg marscapone + porcukor.

A tetejére és a virágokhoz:

3 db tojás fehérje

15 dkg kristálycukor

különböző színű ételfesték

A tojásfehérjéhez hozzáöntjük a cukrot, elkeverjük, majd gőz fölött addig melegítjük folyamatosan keverve, amíg a cukor szemek fel nem oldódnak. Amennyiben van hőmérőnk ez kb.70 C.  Két ujjunk között, amikor már nem érezzük a cukor kristályokat már jó is. Mehet a keverőtál üstjébe és elkezdjük kihabosítani, addig amig ki nem hűl és el nem éri a kívánt állagot. Ez legalább 10 perc. Amikor kivesszük a keverőt a krémből egy szép fényes, fehér stabil állagú krémet kapunk. Ezt különböző mennyiségekben színezzük és díszítjük vele a tortát.