Almás-fahéjas gombóc diós bundában

2018.12.04

Hozzávalók:

4 db krumpli

1 tojás

1 ek. só

 teljes kiőrlésű liszt

4 db alma

2 ek. fahéj

porcukor vagy édesítő

1 kk. citromlé

20 dkg darált dió + porcukor vagy édesítő

1 evőkanál vaj

A krumplikat meghámozzuk , felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor puha leöntjük róla a vizet és hagyjuk hűlni. Közben az almákat megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy lábosba rátesszük az almát és pároljuk. Mehet rá a fahéj és ízlés szerint cukor vagy édesítő. Amikor puha, de még "roppanós" ráöntjük a citromlevet is. A kihűlt krumplit összetörjük, adunk hozzá 1 db tojást és lisztet. Addig adagoljuk a lisztet, amíg összeáll a massza ás nyújtható állagú lesz. Vékonyra nyújtjuk, lisztezett felületen , kockákra vágjuk ( 10 x 10 cm) . A közepére halmozunk kis adag almatölteléket és a széleinél fogva össze csíptetjük , majd gombócot formázunk belőle. Mikor elkészültek a gombócok egy lábasban vizet melegítünk és amikor forr, de nem lobog beledobjuk a gombócokat. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére kiemeljük, lecsepegtetjük őket. Egy tálba cukros diót teszünk és a gombócokat meghempergetjük benne.