Almás pite
Hozzávalók:
40 dkg liszt ( fele teljes kiőrlésű)
25 dkg vaj
10 dkg porcukor ( nálam nyírfacukor)
1 teáskanál sütőpor
1 - 2 evőkanál zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű)
citrom héj ( én szárított citromhéjat használok)
1 tojás
Töltelék:
2 kg édes alma
7 dkg nyírfacukor
fahéj ízlés szerint
A hideg vajat felkockáztam és hozzáadagoltam a tészta hozzávalóit. Jól eldolgozom miközben a vaj felpuhul, lágy kellemes tészta lesz belőle. Gombócot formázok belőle , fóliába csomagolom és mehet a hűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket.
Az almákat megpucoltam és lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot és a fahéjat.
A tésztát kivettem a hűtőből kettévágtam, 1/3 - 2/3 részben. A nagyobb részt tettem alulra. 30 x 35 cm-es formát kivajaztam és beliszteztem, majd a tészta nagyobbik felét lisztezett felületen a tepsi formájára nyújtom. A nyújtófára feltekerem a tésztát és ezzel áttudom helyezni a tésztát a tepsibe. Ott szépen legöngyölöm és belenyomkodom a széleit szépen eligazítva a formába. Ekkor jön a zsemlemorzsa, amivel megszórom a tésztát. A kinyomkodott reszelt almát rásimítom a tésztára és jöhet a teteje. Szépen formára nyújtottam és a nyújtófával áthelyezem az alma tetejére. Mielőtt áthelyeztem levágtam szép egyenesre körbe a széleit az így kapott maradék tésztából készítettem díszítést a süti tetejére. Villával megszurkáltam a tetejét elég sűrűn, hogy a sütés közben a gőz ki tudjon jönni.
1 tojás lekentem a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütöttem!!