Almás pite

2018.03.06

Hozzávalók:

40 dkg liszt ( fele teljes kiőrlésű)

25 dkg vaj

10 dkg porcukor ( nálam nyírfacukor)

1 teáskanál sütőpor

1 - 2 evőkanál zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű)

citrom héj ( én szárított citromhéjat használok)

1 tojás

Töltelék:

2 kg édes alma

7 dkg nyírfacukor

fahéj ízlés szerint


A hideg vajat felkockáztam és hozzáadagoltam a tészta hozzávalóit. Jól eldolgozom miközben a vaj felpuhul, lágy kellemes tészta lesz belőle.  Gombócot formázok belőle , fóliába csomagolom és mehet a hűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket. 

Az almákat megpucoltam és lereszeltem. Hozzáadtam a cukrot és a fahéjat. 

A tésztát kivettem a hűtőből kettévágtam, 1/3 - 2/3 részben. A nagyobb részt tettem alulra. 30 x 35 cm-es formát kivajaztam és beliszteztem, majd a tészta nagyobbik felét lisztezett felületen a tepsi formájára nyújtom. A nyújtófára feltekerem a tésztát és ezzel áttudom helyezni a tésztát a tepsibe. Ott szépen legöngyölöm és belenyomkodom a széleit szépen eligazítva a formába. Ekkor jön a zsemlemorzsa, amivel megszórom a tésztát. A kinyomkodott reszelt almát rásimítom a tésztára és jöhet a teteje. Szépen formára nyújtottam és a nyújtófával áthelyezem az alma tetejére. Mielőtt áthelyeztem levágtam szép egyenesre körbe a széleit az így kapott maradék tésztából készítettem díszítést a süti tetejére. Villával megszurkáltam a tetejét elég sűrűn, hogy a sütés közben a gőz ki tudjon jönni. 

1 tojás lekentem a tetejét.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütöttem!!