Aranygaluska

2020.10.10

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt

1 cs. száraz élesztő

3 ek. cukor

kb. 2 - 3 dl langyos tej

5 dkg olvasztott vaj

2 tojás sárgája

csipet só

fél citrom reszelt héja

Diós szóráshoz:

kb 10 dkg darált dió

4 ek. porcukor

10 dkg olvasztott vaj

Vaníliasodó:

1 l tej

1 ek. vaníliás cukor vagy vanília rúd kikapart belseje

10 dkg porcukor

1 cs. vaníliás puding por

2 tojás sárgája

A tészta hozzávalóit keverőgépbe tesszük ( a tejet fokozatosan adagoljuk) és lágy tésztát dagasztunk. Letakarva nem hideg és huzatos helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a vaníliasodót! A tejet lassan melegíteni kezdjük egy lábasban, közben a cukrot a vanília pudinggal és a tojások sárgájával összekeverjük. Amikor már langyos a tej egy merőkanállal a pudingos keverékhez adunk belőle és alaposan összekeverjük, hozzáöntjük a többi tejhez és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Amennyiben nagyon sűrű pici tejet még adhatunk hozzá.

Amikor a tészta megkelt lisztezett felületen kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki. Addig ismételjük, amíg van tésztánk. Egy tepsit kivajazunk és a korongokat olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatjuk ezután egymás mellé sorakoztatjuk. Letakarjuk és 25-30 percig újra kelesztjük. 180 fokos sütőbe kb.30 percig sütjük. Vaníliasodóval kínáljuk!!