Banános torta

2023.04.22

Hozzávalók 20 cm átmérőjű formához:

4 db tojás

4 ek. cukor

1/2 csomag sütőpor

4 ek. liszt

A krémhez:

2 dl tej

2,5 dkg cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg marscapone

3 dl hideg habtejszín

5 dkg reszelt étcsoki

4-5 db banán

Díszítéshez:

2 dl habtejszín

10 dkg étcsoki


A tojásokat és a cukrot robotgéppel kihabosítjuk, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport gyengéden összekeverjük.  A tortakarikát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra melegítjük. A tésztát a formába öntjük és betesszük a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor megsült kivesszük a sütőből, a formából és rácson kihűtjük.

Amikor kihűlt kettévágjuk. Közben elkészítjük a krémet.

1 dl tejet felforralunk cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Levesszük a tűzhelyről alaposan kikeverjük, majd amikor picit lehűlt belekeverjük a marscapone-t , hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínhabot és beletesszük a reszelt csokit.

A díszítéshez a tejszínt felforraljuk egy keverőtálba a darabokra tört csokira öntjük és simára keverjük. 

A kihűlt piskóta egyik felét tálalóra helyezzük, köré helyezzük a tortakarikát. A csokis krémmel amit a díszítéshez kevertünk picit megkenjük, erre jöhet a vaníliás krém egyik felét, rákarikázzuk a megpucolt, felszeletelt banánokat és a maradék krém másik felé t ráöntjük. Rátesszük a piskóta másik felét és a tetejét bekenjük a csokis krémmel. Így helyezzük hűtőbe 2-3 órára. Amikor összeállt a torta óvatosan levesszük a karikát az oldalán elkenjük a krémet, az sem baj, ha keveredik a csokissal és a tetejét banánkarikákkal vagy kókusz darabkákkal díszítjük.