Beignet francia fánk

2019.01.20

Hozzávalók:

50 dkg liszt ( 15 dkg teljes kiőrlésű)

10 dkg Öreg tészta 

1  csomag szárított élesztő

4 ek. cukor

4 tojássárgája

1 csipet só

8 dkg vaj

1 ek. reszelt citrom héja

0,5 dl rum (elhagyható)

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe teszem és dagasztó programon alaposan kidolgozom. A vajat a legvégén adjuk a tésztához. Akinek nincs gépe keverő gép dagasztó lapátjával vagy kézzel is megteheti. Kicsit lágy, ragadós tésztát kapunk. Szoba hőmérsékleten, letakarva hagyjuk megkelni a duplájára. Amikor megkelt lisztezett felületre borítjuk. Az átlagosnál jobban ragad a tészta , de ez nem baj. Kb. ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és egy lisztezett késsel négyzeteket vágunk belőle. Nem kell túl nagyokat kb. 5 x 5  centiseket. Ismét hagyjuk letakarva megkelni. Amikor már szépen megemelkedett bő, forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Egyszerre azonban ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert meg fognak nőni. Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni, majd porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.