Briós nyuszi

2022.03.22

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt ( ebből 20 dkg teljes kiőrlésű )

2 ek. burgonyapehely ( elhagyható)

1 csomag vaníliás cukor

1 tk. só

3-4 ek. cukor

1 tojás

3 ek. olaj

kb. 3 dl langyos tej

3 dkg élesztő vagy 1 csomag száraz élesztő

lekvár ( tölteléknek) 

A lekvár kivételével a hozzávalókat kenyérsütő gép vagy keverőgépbe helyezzük és kidolgozzuk a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk, ha nagyon kemény még adjunk hozzá, ha túl folyós akkor egy kis lisztet adjunk hozzá. Egy kellemesen lágy tésztát kapunk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt 6 vagy 8 egyenlő részre osztjuk attól függően, mekkora briósokat szeretnénk és gombócokat formázunk belőle. A kis gombócokat 10 percig pihentetjük, majd a sima briósnak szánt bucikat egy lisztezett deszkán ovális alakúra nyújtjuk. Vékonyra nyújtsuk, majd kenjük meg a választott lekvárral, vagy olvasztott vajjal. Én narancsos, gyömbéres lekvárral kentem meg. A megkent tésztákat félbehajtjuk hosszában, majd feltekerjük a végét az aljára hajtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A nyuszis bucikat két részre osztjuk. Egy nagyobb és egy kisebb gombócra. A nagyobb gombócokat ugyanúgy formázzuk, mint a sima brióst. A kis gombócokból kialakítjuk a nyuszi fejet. Picit oválisabbra formázzuk, majd ollóval vagy késsel a fülénél kettévágjuk, tojásfehérjével megkenjük ott ahol összeillesztjük és a briós oldalához ragasztjuk, picit nyomkodjuk össze. A füleket lapítsuk majd le picit még sütés előtt. A szemeket félbevágott mazsolával készítsük el, nyomkodjuk a tésztába.  Kenjük le 1 db felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt süssük világosbarnára.