Buffalo karfiol

2021.10.10

Hozzávalók:

1 fej karfiol ( 60 dkg) rózsáira bontva

2 ek. juharszirup

1 tk. fokhagyma por vagy 3 gerezd fokhagyma szétnyomva

2 ek. piros paprika ( ízlés szerint lehet füstölt is)

1/2 ek. őrölt római kömény

10 dkg liszt

 2 dl író vagy kefir

1 ek. vaj

1/2 tk. só

1 kígyóuborka csíkokra vágva

A mártogatóshoz:

10 dkg görög joghurt

3 ek. majonéz

2 ek. apróra vágott petrezselyem

1-2 ek. tej

Egy nagy tálba keverjük össze a paprikát, a lisztet, a római köményt a fokhagymát vagy port, adjuk hozzá a sót, majd öntsük hozzá  a  kefirt vagy írót. Keverjük át alaposan egy sűrű masszát kapunk, ami kicsit folyós. Ha nagyon folyós pici lisztet, ha nagyon sűrű pici kefirt keverjünk még hozzá.  A karfiol rózsáit tegyük bele a masszába és alaposan forgassuk meg benne . Egy sütőpapírt helyezzünk egy tepsire és a mázas karfiol rózsákat szedjük a tepsire. Előmelegített sütőben 190 fokon süssük meg, amíg megpuhul a karfiol és egy picit a szélei ropogósra sülnek. 

Közben készítsük el a mártogatóst!  A joghurthoz a majonézt és a petrezselymet hozzáadjuk és összekeverjük. Pici sót tehetünk bele felhasználásig tegyük a hűtőbe.

A Juharszirupot a vajjal egy kis lábasban melegítsük fel adjunk hozzá chiliszószt (elhagyható), majd sütés közben kenjük meg a karfiolokat ezzel a mázzal és süssük készre.

Ezt a fűszeres keveréket csirkemellhez is használhatjuk, nagyon finom!!