Citromos-epres joghur mousse torta

2022.02.19

Hozzávalók:

kekszes alap: 

250 g graham keksz

110 g olvasztott vaj

5 g kezeletlen citromhéj


Epres joghurtos krém:

400 g eper ( fagyasztott)

100 g cukor

30 ml citromlé

7 g zselatinpor

45 g víz

180 g görög joghurt

240 g habtejszín ( cukrozott) 


Citromos joghurtos krém:

300 g görög joghurt

60 g porcukor

10 g kezeletlen citromhéj

7 g zselatinpor

45 g víz

300 g habtejszín ( cukrozott)

friss gyümölcs a tetejére díszítésnek

Első lépésként készítsük el az eperszószt. Ehhez a epret engedjük ki, ha fagyasztott gyümölcsből dolgozunk, ha friss mossuk meg és távolítsuk el a leveleit. Egy lábosba tegyük fel a cukorral és a citromlével, majd folyamatos keverés mellett melegítsük fel. Pároljuk 10 percig vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük. Egy szitán szűrjük le, hogy a magok nagy része ne legyen benne. Oldjuk fel a zselatint a vízben hagyjuk duzzadni 5 percig, majd keverjük el a szószban. Alaposan keverjük el, majd tegyük félre. 

Egy kapcsos, kerek tortaforma alját borítsunk be sütőpapírral. ( 20-23 cm átmérőjű). A kekszet tegyük egy robotgépbe és aprítsuk fel morzsalékosra. Keverjük hozzá az olvasztott vajat és a citromhéjat, majd nyomkodjuk a tortakarika aljába ez lesz az alap. Tegyük hűtőbe.

A citromos krémet elkészítjük, ehhez a zselatint elkeverjük a vízben és hagyjuk duzzadni. A joghurtot keverjük el a porcukorral és a citromhéjjal, majd a zselatint lassan melegítsük fel, hogy eloldódjon és öntsük a joghurtos krémhez. A tejszínhabot egy másik edénybe verjük fel, majd keverjük el a citromos krémmel. Vegyük ki a hűtőből az alapot és kanalazzuk rá a citromos habos krémet. Erre a rétegre kanalazunk az előzőleg elkészített eper krémből 3-4 kanállal. 

Az epres krémet is elkészítjük. A tejszínhabot verjük fel. A joghurtot keverjük el az epres szósszal, majd adjuk hozzá a felvert tejszínt. Amikor a citromos réteg már kicsit megkötött szépen kanalazzuk rá az epres réteget. Simítsuk el kanállal, majd tegyük 1 éjszakára hűtőbe. 

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből és díszítsük friss gyümölcsökkel.