Citromos habcsók pite

2022.02.13

Hozzávalók a tésztához:


110 g puha vaj

30 g porcukor

1 tojás

160 g liszt

50 g őrölt mandula

1 tk. só

1 ek. tej ha szükséges

1 felvert tojás a tészta lezárásához sütés közben


Citrom töltelék:

200 g cukor

40 g kukorica keményítő

1 g só

5 tojás sárgája

320 ml víz

160 ml citromlé ( frissen csavart)

42 g vaj

1 db kezelés mentes citrom héja reszelve


Habcsók a tetejére:

5 tojás fehérje

200 g cukor

1 g só

5 g vanília kivonat


A tésztához a vajat a cukorral géppel alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A sót a liszttel és a mandulával összekeverjük és fokozatosan a vajas masszához adagoljuk és keverő géppel lassú fokozaton szépen összedolgozzuk.  Nem szükséges a tejet hozzáadni csak akkor, ha nagyon kemény a tészta. Amennyiben szép puha a tésztánk egy frissen tartó fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe, legalább 1 órára. Közben elkészíthetjük a citrom krémet. 

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájához keverjük hozzá a kukoricakeményítőt, keverjük el alaposan, majd tegyük félre. Egy közepes serpenyőbe öntsük bele a cukrot és a friss citromhéjat és keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet a sót és a citromlevet, majd forraljuk össze. Amikor felolvadt a cukor egy kis adagot öntsünk rá a keményítős tojássárgájára, gyors mozdulatokkal keverjük el és öntsük vissza a vizes, citromos léhez. Az egészet forraljuk fel, miközben folyamatosan kevergetjük addig , amíg szépen besűrűsödik. Akkor még 2-3 percig forraljuk, majd vegyük le a melegről. Adjuk hozzá a vajat és alaposan keverjük el. Hagyjuk hűlni. 

Egy 30 cm átmérőjű kör alakú sütőformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A tésztát vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki, majd sütőpapírra borítva a tetejére fóliát helyezve nyújtsuk ki a megfelelő méretre. Húzzuk le a fóliát fordítsuk a tésztát a sütőformába, húzzuk le a sütőpapírt és szépen nyomkodjuk el a tésztát a formába. Villával szurkáljuk meg, majd újra helyezzük rá a sütőpapírt erre a sütőgolyókat vagy nehezéket, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta alja sütés közben. 180 fokon 15 percig sütjük, majd vegyük ki, vegyük le a nehezéket és a sütőpapírt kenjük le a tésztát felvert tojással és újra tegyük vissza a sütőbe, amíg szépen megsül és picit megbarnul. Ne süssük túl! Amikor kész vegyük ki a sütőből és várjuk meg míg kihűl. Vegyük ki a formából és töltsük meg a citrom krémmel. A tetejére a habot készítsük el. Egy robotgépbe helyezzük a tojások fehérjét és lassan kezdjük el keverni, amikor már kicsit felverődött tegyük magas fokozatra a keverőt és folyamatosan kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot . Tegyük bele a sót és a vanília kivonatot és verjük addig, míg szép kemény habunk nem lesz. Ezután kanalazzuk a citrom krémre és néhány helyen zsebsárkánnyal barnítsuk meg. Helyezzük hűtőbe 4-5 órára.