Citromos szitált süti

2018.11.15

Hozzávalók:

5 db  tojás - L-es méret

300 g kristálycukor / de lehet porcukor is

140 ml 30% os tejszín

3 db citrom héja

25 ml rum

1 csipet só

80 g sótlan vaj

240 g sima BL 55-ös búzaliszt

1/2 tk sütőpor

A sárgabarack glazúrhoz

3 ek sárgabarack lekvár

A citrom galzúrhoz

150 g porcukor

1 db citrom reszelt héja és leve


Egy keverőtálba üssük fel a tojásokat, majd keverjük simára egy  habverővel. Adjuk hozzá a cukrot és habosítsuk fel picit.  Közben melegítsük elő a sütőt 170 C fokra és vegyünk elő egy kb . 26cm x 9cm x 8cm méretű kenyér sütőformát. A sütőformát kenjük ki vajjal, majd helyezzünk a hosszanti oldalába sütőpapírt . Én kocka alakú szilikonformában sütöttem meg. A tojásos cukorhoz szitáljuk hozzá a lisztet ( szitáld, hogy több levegőt kaphasson a liszt és ezzel majd tészta) és a sütőport. Keverjük el, majd mehet hozzá a felmelegített vaj, ( én a vaj tisztított részét használtam - a kis lábos aljáról a fehérjét nem öntöttem hozzá, miután a vaj pihentetése közben a fehérje leült az aljára). Majd keverjük  hozzá a tejszínt,  reszeljük hozzá a citromhéjat -  öntsük hozzá a  rumot és a sót. Az egész masszát alaposan keverjük össze, majd öntsd a kenyér formába. Illetve tetszőleges szilin formába. Megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük a közepét. Amikor megsült kivesszük, kicsit hűtjük, majd megkenjük baracklekvárral a tetejét. A porcukrot és a citrom levét és héját kicsit összemelegítjük, majd rákenjük a süti tetejére , pár percre visszatesszük a sütőbe és sütjük.