Cseresznyés pite

2021.06.20

Hozzávalók:

40  - 50 dkg kimagozott cseresznye

30 dkg liszt

1 cs. só

13 dkg cukor

2 ek. vaníliás cukor

1 kezeletlen citrom héja reszelve és leve

1 cs. sütőpor

3 db tojás

1 dl napraforgó olaj

4 dl tej

 1 ek. vaj tepsi kikenéséhez

5 kg barna vagy fehér cukor tepsi aljára


A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot ezzel is habosítjuk.  Hozzáöntjük az olajat és a tejet, majd ezzel is elkeverjük fokozatosan hozzákanalazzuk a lisztes keveréket és lassú fokozaton keverjük. Mehet bele az olaj a citrom leve és héja. Kicsit sűrűbb, de folyékony masszát kapunk. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk és megszórjuk 2 ek.  liszttel , amit a tepsi aljára és oldalára is elrázogatunk, hogy mindenhova jusson. A lényeg, hogy ne ragadjon majd le a süti. Amennyiben még szükséges szórhatunk bele lisztet. 5 dkg barna vagy fehér cukrot elszórjuk a tepsi alján erre szépen elosztjuk a cseresznyét    és erre szépen egyenletesen ráöntjük a tésztát. 180 fokos sütőben 30 - 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült- e a közepe. Amennyiben még nem, de a teteje nagyon barnul nyugodtan fedjük le egy kis alufóliával és úgy süssük tovább. Amikor átsült vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel.