Csiga-biga keksz

2019.02.23

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 db tojás

1 cs. vaníliás cukor

1/2 cs. sütőpor

2 x 20 ml tej

1 db narancs reszelt héja

3 ml rumaroma vagy 10 ml rum

A lisztet a porcukorral és a sütőporral összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojást. Morzsalékosra gyúrjuk. Két részre osztjuk , az egyik felébe a vaníliás cukrot és 20 ml tejet keverünk, majd összedolgozzuk  . A másik részbe kakaót és a másik 20 ml tejet adjuk , összedolgozzuk. A tejet célszerű fokozatosan adagolni, előfordulhat, hogy nem kell mind bele. A tészta ne legyen túl lágy vagy folyós. A kakaós részbe keverjük a narancs héjat is. Frissen tartó fóliába tesszük a gombócokat és betesszük őket a hűtőbe 1-2 órára. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkét gombócot, egyforma téglalapra. A kakaós tésztát helyezzük a vaníliásra , majd gyors mozdulatokkal tekerjük fel. Fóliába csomagolva újra helyezzük hűtőbe 1 órára.  A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a hűtőből kivett rudat éles késsel szeleteljük fel fél cm-es szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csigákat és 15-18 perc alatt süssük meg. Jól zárható dobozban eláll....ha eláll és nem fogy el!!! :)