Csirkés gombás pite
Hozzávalók:
25 dkg liszt nálam teljes kiőrlésű, de ha valaki nem szereti 100% ban bátran felezze vagy használjon más lisztet
5 dkg búzaliszt
18 dkg hideg vaj
1 tk. só és 1 kiskanál cukor nálam nyírfacukor
Töltelék:
1 csirkemell
1 kápia paprika
2 db újhagyma
3 db gomba
10 dkg reszelt sajt
Feltét:
2 dl főző tejszín
2dl tej
2 tojás
A tésztát összegyúrom és fokozatosan lassan adagoltok hozzá jéghideg vizet vigyázva, hogy ne legyen túl ragadós. Amikor tészta állagú lesz betesszük a hűtőbe 1 órára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy a vaj megolvad egyre ragadósabb lesz. Amíg hűl elkészítettem a tölteléket. Itt bátran használhatunk bármit, ami a konyhában megtalálható. Én a csirkemellet felkockáztam és 2 szál újhagymán kevés olíva olajon megpároltam. Sóztam, borsóztam , majd hozzátettem az előzőleg megtisztított felvágott gombát és paprikát. A gomba levet enged ezt célszerű leszűrni vagy elfőzni.
Amikor a tészta lehűlt kivettem a hűtőből és gyors mozdulatokkal belelapítottam a pite formába. 180 fokon elősütöttem ez kb. 10 perc. Kivettem a sütőből és a megpárolt tölteléket rákanalaztam a tésztára. A feltét hozzávalóit összekevertem sóval ízesítettem és ráöntöttem a pitére. Friss metélőhagymát és petrezselymet szórtam a tetejére és 180 fokon 35 percig sütöttem.

