Csokikenyér
Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
25 g holland kakaópor
50 ml forró víz
50 g porcukor
1 kk. vanília aroma
1/2 cs. sütőpor
25 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
16 dkg kristály cukor
4 db tojás
75 ml langyos tej
vaj a forma kikenéshez + liszt
sütőpapír
A puha vajat a 16 dkg kristály cukorral habosra keverjük, géppel. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet. A lisztet a sütőporral keverjük össze, majd szitáljuk bele a habos vajba és keverjük össze.
A kakaóporhoz öntsük hozzá a forró vizet, keverjük el alaposan, adjuk hozzá a porcukrot és a sütőport. Keverjük el és tegyük félre. Egy 30 x 11 cm sütőforma alját kibélelünk sütőpapírral az oldalait pedig kivajazzuk és lisztezzük, hogy ne ragadjon bele a tészta.
A világos tésztából mérjünk ki 32,5 dkg tésztát és a sötét kakaós tésztát keverjük hozzá. Gondosan dolgozzuk össze, hogy ne maradjanak benne világos részek. A sütőformába kanalazzunk ebből a sötét kakaós tésztából 32,5 dkg-ot és osszuk el szépen a formában. Vigyázzunk az oldalára ne nagyon kenjünk a tésztából. A maradék sötét tésztához kanalazzunk a világos tésztából 20 dkg-ot és ismét keverjük össze. Egy világosabb részt kapunk. Töltsük habzsákba vagy próbáljuk úgy kanalazni, hogy a tészták ne keveredjenek össze. A sötét sütőformában lévő tésztára nyomjuk vagy kanalazzuk rá a világosabb barnát, majd legvégül a legvilágosabb tésztát is nyomjuk vagy kanalazzuk rá. Így 3 féle tészta lesz rétegezve. Alul a sötét csokis, majd a világosabb végül a teljesen világos. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt süssük meg. Amennyiben nagyon barnul a teteje, de még lágynak érezzük a közepét takarjuk le egy alu fóliával és így süssük készre. Amikor megsült borítsuk ki a sütit egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Mármint ha lesz ideje....
A recept Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban c. könyvéből származik