Csokikenyér

2021.05.21

Hozzávalók:


25 dkg puha vaj

25 g holland kakaópor

50 ml forró víz

50 g porcukor

1 kk. vanília aroma

1/2 cs. sütőpor

25 dkg liszt

1/2 cs. sütőpor

16 dkg kristály cukor

4 db tojás

75 ml langyos tej

vaj a forma kikenéshez + liszt

sütőpapír

A puha vajat a 16 dkg kristály cukorral habosra keverjük, géppel. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet. A lisztet a sütőporral keverjük össze, majd szitáljuk bele a habos vajba és keverjük össze.

A kakaóporhoz öntsük hozzá a forró vizet, keverjük el alaposan, adjuk hozzá a porcukrot és a sütőport. Keverjük el és tegyük félre. Egy 30 x 11 cm sütőforma alját kibélelünk sütőpapírral az oldalait pedig kivajazzuk és lisztezzük, hogy ne ragadjon bele a tészta.

A világos tésztából mérjünk ki 32,5 dkg tésztát és a sötét kakaós tésztát keverjük hozzá. Gondosan dolgozzuk össze, hogy ne maradjanak benne világos részek. A sütőformába kanalazzunk ebből a sötét kakaós tésztából 32,5 dkg-ot és osszuk el szépen a formában. Vigyázzunk az oldalára ne nagyon kenjünk a tésztából. A maradék sötét tésztához kanalazzunk a világos tésztából 20 dkg-ot és ismét keverjük össze. Egy világosabb részt kapunk. Töltsük habzsákba vagy próbáljuk úgy kanalazni, hogy a tészták ne keveredjenek össze. A sötét sütőformában lévő tésztára nyomjuk vagy kanalazzuk rá a világosabb barnát, majd legvégül a legvilágosabb tésztát is nyomjuk vagy kanalazzuk rá. Így 3 féle tészta lesz rétegezve. Alul a sötét csokis, majd a világosabb végül a teljesen világos. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt süssük meg. Amennyiben nagyon barnul a teteje, de még lágynak érezzük a közepét takarjuk le egy alu fóliával és így süssük készre. Amikor megsült borítsuk ki a sütit egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Mármint ha lesz ideje....

A recept Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban c. könyvéből származik