Csokis körtés süti
Hozzávalók:
3 db körte
1 dl fehérbor
1 dl víz
fahéj
8 dkg vaj
1 tojás
25 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
4 dkg kakaó
1/4 l tej
1 csomag sütőpor
4-5 szem natúr mandula
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, majd a a magházakat is kivágjuk belőlük. Egy edénybe öntjük az 1 dl vizet és 1 dl fehérbort, beleteszünk fahéjat 1 evőkanálnyit és 1 evőkanál cukrot, majd felmelegítjük. Amikor gyöngyözik beletesszük a körtéket és fedő alatt addig pároljuk, amíg félig puha lesz. Nem kell nagyon megpuhítani csak ne legyen kemény. A tésztát elkészítjük. A tojást a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a kakaóport és a sütőport valamint a citromhéjat. Felöntjük a tejjel és szép simára keverjük a tésztát. Egy sütőpapírral bélelt 23 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a tésztát ás a tetejére helyezzük a körtéket. A körték közé natúr mandulát helyezünk díszítésnek. 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e? Amikor már nem ragad a közepe akkor készen van. Kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni.