Csokis szuflé

2021.08.06

Hozzávalók:

2 dkg finomliszt

2 dkg vaj

+ a szuflé formák kikenéséhez

220 ml tej

3 db tojás sárgája

4 tojás fehérje

20 dkg minimum 70%-os jó minőségű csoki

2 dkg kristálycukor + a szuflé formák szórásához

1 csipet só

Ebből az adagból nekem 5 db szuflé lett ennyi formát készítsünk elő

A lisztet és a vajat összedolgozzuk. A tejet elkezdjük melegíteni, közben a szuflé formákat kikenjük vajjal és betesszük a hűtőbe. A felmelegedett tejbe belekeverjük a vajas lisztet és alaposan elkeverjük. Lassan felforraljuk, szépen sűrűsödik, folyamatosan kevergetjük. Amikor elég sűrű levesszük a melegről átkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a csokit is hozzákeverjük és a sót is beletesszük. Szépen elolvad, elvegyül minden, akkor félre tesszük. A szuflé formákat kivesszük a hűtőből újra kikenjük vajjal és kristály cukorral megszórjuk, figyeljünk rá, hogy az oldalára is jusson mindenhova. Újra visszatesszük a hűtőbe. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és a sütőt kapcsoljuk be, hogy felmelegedjen. 180 fokra. A habot keverjük a csokis részhez lehetőleg úgy, hogy ne törjön nagyon a hab. Osszuk el a szuflé formákba és tegyük be a sütőbe. kb. 20 perc alatt süssük meg, közben folyamatosan figyeljük, szépen megemelkedik. Amikor már nem túl lágy a közepe vegyük ki. Kicsit visszaesik, így érdemes tálalás előtt sütni, de akkor sem kell elkeseredni ha visszaesik a magassága, mert nagyon finom lesz így is! Vanília fagyit is kínálhatunk mellé.