Csupa csoki mousse

2021.05.08

Hozzávalók a kakaós alaphoz:

5 dkg étcsoki

10 dkg cukor

3 dkg vaj

2 db tojás

6 dkg liszt

2 dkg cukrozatlan kakaópor


Mousse rétegek:

10 dkg étcsoki - 10 dkg tejcsoki - 10 dkg fehércsoki

1 dl tej

2 dl tejszín

2 tojás sárgája

3 dkg cukor

5 g zselatin - 25 g hideg víz / vagy 3 db lapzselatin

1 kk. vanília aroma

20 dkg eper  a díszítéshez és a tej és fehércsoki réteg közé


A kakaós alaphoz a tojást habosra keverjük a cukorral. A csokit és a vajat gőz felett felolvasztjuk, majd a cukros tojáshoz keverjük, beleszitáljuk a lisztet. Egy 28 cm-es kapcsos tortaforma alját és kibélelünk sütőpapírral a karika belső széleit kivajazzuk és belisztezzük, majd beleöntjük a kakaós masszát és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Amikor kész levesszük a karikát és egy rácsra helyezzük, hogy kihűljön. 

Mousse : Amíg hűl elkészítjük az első csokis réteget. A tejet lassan felmelegítjük, közben a tojások sárgáját nagyon habosra verjük a cukorral. A meleg tejet lassan hozzáöntjük, majd a tojásos, cukros tejet visszaöntjük a lábosba és felforraljuk. Csak addig amíg szépen besűrűsödik, egyet "rottyan". Levesszük a tűzhelyről és átönjük egy másik edénybe, hogy kicsit lehűljön.Közben hozzáadjuk a csokit és hagyjuk, hogy elolvadjon benne. A zselatint elkeverjük a hideg vízben. A tejszínt felverjük nem túl keményre és amikor már nem forró a krémünk összekeverjük a krémet a habot és a zselatint. Én úgy szoktam, hogy a zselatinhoz fokozatosan hozzákeverek 1-2 kanál krémet majd amikor már szépen eloldódott akkor belekeverem az egész krémbe.

A kakaós tortalapot ráhelyezzük arra tálra, tálcára vagy tortaalátétre, amin felszolgáljuk majd a tortát. A tortakarikát visszacsatoljuk és egy magasabb fóliával körbe öleljük belülről. Tehát a karika és a piskóta között helyezkedik el a fólia. Érdemes ilyen tartó fóliát beszerezni, mert nagyon hasznos az ilyen típusú tortáknál, mivel majd a mousse rétegek valószínűleg magasabbak lesznek, mint a torta karika vastagsága. Szóval, amikor ez megvan a krémet ráöntjük a piskótára és elsimogatjuk a tetejét.

Betesszük a hűtőbe kb 1 órára, amig eléggé megköt a réteg. Amikor megkötött elkészítjük a következő csoki réteget, mindent ugyanúgy csak étcsoki helyett tejcsokit használunk. A hűtőből kivesszük a tortát és ráöntjük a világosabb részt. Újabb óra múlva elkészítjük a fehér csokis rétegek és ezt is ráöntjük a tortára. Egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. Másnap levesszük a tortakarikát és óvatosan lehúzzuk a fólia réteget. Tetszőlegesen díszitjük.

Mi most a tejcsoki és a fehér csoki réteg közé vékonyra vágott epret helyeztünk, a kisfiam kérésére, ami nagyon finom lett, mert a könnyű habos rétegek között a friss eper....