Diós-mákos keksz zserbó
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
szükséges tej 1 - 2 dl
Töltelék:
15 dkg dió és mák darálva
20 dkg baracklekvár
Tetejére: étcsoki 15 dkg + 5 dkg vaj
A darált kekszet a porcukorral és a vajjal összekeverjük, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. 2 felé osztjuk a tésztát. Egy sütőpapírt méretre vágunk 25 x 30 cm és a tésztát erre kinyújtjuk. A széleit levághatjuk és hozzátoldhatjuk ahol hiányzik. A diót 10 dkg lekvárral összekeverjük ( itt számít a lekvár keménysége, ha folyósabb elég lehet kevesebb is, ezért fokozatosan adjuk a dióhoz) jól kenhető állagot kapjunk. A kinyújtott tésztát megkenjük a töltelékkel és a sütőpapírral szorosan feltekerjük. A másik tésztát is így készítjük el csak abba mákos tölteléket készítünk. Mindkettőt betesszük a hűtőbe 2-3 órára. Amikor eléggé megdermedt a csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és bevonjuk vele a tekercseket. Amikor megköt a csoki szeletelhetjük.