Diós-mákos kosárkák
Hozzávalók:
fém kosárka forma 30 db
28 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 csipet só
1 tk. reszelt citromhéj
Habhoz:
4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió / 15 dkg darált mák
fél citrom leve
a töltelékhez sárgabarack lekvár / meggy vagy szilvalekvár
A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe helyezzük. Ez a tészta 1 adagra elegendő ami kb 20-22 db kosárkához elég.
A tojásfehérjéből felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a diót és belecsavarjuk a citromlevét.
A kosárformákat olvasztott vajjal alaposan kikenjük a hűtőből kivett tésztából kb. dió nagyságút lecsípünk és belenyomkodjuk a formába. Ezt addig ismételjük, amíg van tésztánk. Mindegyik aljába kanalazunk egy kiskanál lekvárt, vagy meggyet helyezünk bele és rákanalazunk a töltelékből. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl és kifordítjuk a formából.
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200002963-e35c5e35c6/DSC00259.jpg?ph=450a3dcf0b)
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200002965-50a8950a8b/DSC00260.jpg?ph=450a3dcf0b)
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200002967-1d1141d117/DSC00271.jpg?ph=450a3dcf0b)