Előtésztás kenyér
Hozzávalók:
Előző este:
15 dkg liszt ( fehér kenyér liszt vagy BL55)
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl víz ( langyos nem meleg)
Előző este összekeverjük egy tálba a hozzávalókat sűrű nokedli állagú tésztát kapunk. Letakarjuk és hagyjuk a konyhapulton 8 - 10 órát.
Másnap reggel hozzáadunk 30 dkg kenyérlisztet, 20 dkg más lisztet (nálam 10 dkg durum liszt 10 dkg rozsliszt) 1 dl tejet, 1 dl vizet, 1 dl tejfölt, 1 ek. ecetet 10 %, 1 tk cukrot, 2 tk sót és 2 dkg margarint.
Összedolgozzuk , dagasztjuk picit ragadósabb lágy tésztát kapunk. Amennyiben igényel még lisztet vagy nedvességet teszünk hozzá vizet. Letakarjuk és kb. 50 percig hagyjuk kelni. Finoman átmozgatjuk áthajtogatjuk 50 perc után. Hagyjuk magára újra 30 percig. Lisztezett deszkára borítjuk a kívánt formára formázzuk nálam ez most kerek forma, majd kilisztezett szakajtóba helyezzük. Újra pihen és kel legalább 30 percet. A sütőt előmelegítjük 220 fokra és a kenyeret gyors mozdulattal a tepsire borítjuk. Tetejét bevágjuk a sütőt bepermetezzük vízzel és betesszük a kenyeret sütni. 220 fokon 20 perc, majd 200 fokon 35-40 percig sütjük. Sütés közbe 2-3 alkalommal vizet spriccelünk a sütőbe és a kenyérre. Rácson hűtjük.... ha kibírjuk várni míg kihűl.....