Epres Charlotte-tál

2019.07.01

Hozzávalók:

piskóta tekercshez:

6 db tojás

6 ek. cukor

6 ek. liszt

2 dl eper lekvár

a krémhez:

4 dl tej

1 vaníliarúd kikapart magjai

4 tojássárgája

10 dkg porcukor

5 dkg liszt

eper mousse-hoz:

40 dkg eper

15 dkg porcukor

2 db zselatinlap

25 dkg marscapone

4 dl hideg, zsíros tejszínhab

a díszítéshez:

málna, piros ribizli, menta levél, virág

A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéből 3 kanál cukorral kemény habot verünk, majd a sárgáját a másik 3 kanál cukorral fehéredésig, habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, összeforgatjuk, majd apránként a fehérje habot is hozzákeverjük. Nagy méretű tepsiben sütjük , melynek aljára sütőpapírt helyezünk. 180 fokon kb 15 perc. Amikor kész kivesszük gyorsan lehúzzuk a papírt , majd még melegen feltekerjük. Hagyjuk így hűlni. 

A krémhez a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és elkeverjük. A tejet kb 80 fokosra melegítjük a felét a folyamatosan kevergetve a tojássárgás cukorhoz öntjük, alaposan átkeverjük, majd ezt a tejes cukros tojás sárgájás alapot visszaöntjük a lábosba a tej másik feléhez és lassan melegítve, folyamatosan keverve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Félretesszük hűlni, néha átkeverjük, hogy a teteje ne legyen bőrös. 

A mousse-hoz az epret alaposan össze turmixoljuk 5 dkg cukorral. Hideg vízbe helyezzük a zselatin lapokat és hagyjuk benne 4-5 percig. Az eper püré felét lassan felmelegítjük egy lábosban, majd ehhez hozzáadjuk a kinyomkodott zselatin lapokat és feloldjuk a pürében. Ezt hozzákeverjük a püré másik hidegebb részéhez. A tejszínt cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a marscaponet a végén a gyümölcs pürét és hozzáadjuk és elkeverjük. 

A piskótatekercset kitekerjük sé megkenjük az eper lekvárral, visszagöngyöljük. Felszeleteljük. Egy üveg tál aljára és az oldalára helyezünk a piskótából erre öntjük a krém , majd a mousse felét. Újra piskóta és krém mousse következik. A tetejét díszítjük, majd pár órára hűtőbe helyezzük.