Epres képviselő fánk

2019.02.09

Hozzávalók:

1,5 dl hideg víz

8 dkg vaj

10 dkg liszt

1 csipet só

1 kis kocka cukor

3 tojás

A vizet feltesszük melegedni belekockázzuk a vajat. Hozzáadjuk a sót a cukrot és felforraljuk. Nem kell, hogy lobogjon. Amikor felforrt gyors mozdulatokkal beleszórjuk a lisztet és gyorsan összekeverjük, hogy ne csomósodjon be.  2-3 percig melegítjük még, amíg szépen elválik az edény falától, aztán levesszük a melegről és pár percig pihentetjük. (3-4 perc).

Kézi mixerrel egyesével belekeverjük a tojásokat. Akkor jó, amikor szép fényes a tészta és picit folyósabb az állaga. Csillag vagy nagyobb lyukú habcsöves habzsákba szedjük a tésztát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe egy mástól távolabb kör alakú halmocskákat nyomunk. Sütés közben a tészta megnő kb. 3 szorosára. Behelyezzük a sütőbe és kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Érdemes folyamatosan figyelni a tésztát sütés közben. Amikor megnőttek és megbarnultak kivesszük és hagyjuk kihűlni őket.

Közben elkészítjük a tölteléket:

2 dl tejszín

4-5 szem friss eper

2 evőkanál marscapone 

Az epret nagyon apróra felkockázzuk. A tejszínből kemény habot verünk és hozzáadjuk a marscaponet illetve az epret. Amennyiben a tejszínünk nem édes porcukrot is keverünk hozzá. Nyomózsákba töltjük és a kihűlt fánkok kalapját levágva megtöltjük . A krém tetejére visszahelyezzük a levágott kis kalapokat!