Eszterházy-szelet

2023.03.29

Hozzávalók:

2 dl tej

25 dkg liszt

2 tk. szódabikarbóna

1 csomag sütőpor

2 db tojás

15 dkg darált dió

1 dl natúr joghurt

30 dkg cukor

20 dkg vaj / margarin

A díszítéshez: 

20 dkg fehér csoki

5 dkg étcsoki


A tejet, a vajat/margarint és a cukrot vízgőz felett összemelegítjük. Figyeljünk ne legyen 40 C foknál melegebb a keverék. Hozzákeverjük a joghurtot és a tojásokat, majd összekeverjük a száraz hozzávalókat. Egy 20 x 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a kicsit sűrűbb masszatésztát beleöntjük. 180 fokos sütőben 25 - 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Amikor kész kivesszük, rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Vízgőz felett külön-külön tálban megolvasztjuk a csokikat. A fehércsokit rákenjük a süti tetejére, majd az étcsokit eldobható habzsákba tesszük, picit nyílást vágunk rajta és a süti hosszabbik oldalával párhuzamosan csíkokat húzunk a fehér csokin. A végén egy fogpiszkáló segítségével fentről lefelé elhúzzuk a sötétebb csokit így kialakítjuk a jellegzetes díszítést.

Amikor a csoki megköt a sütit felszeleteljük.