Farsangi Fánk 

2018.01.26

Farsang közeledtével szinte "kötelező"! Nálunk imádja a család és van egy jól bevált receptem még a nagymamámtól! Mindig ezt készítem és mindig sikeres! Egyedül a sütésnél kell nagyon figyelni, nem szabad sem túl forró sem nem eléggé felmelegített zsiradékba tenni! Viszont ha erre sikerül figyelnünk remek kis fánkokat készíthetünk!! Hajrá !! 😇

Hozzávalók:

60 dkg liszt fele teljes kiőrlésű fele finomliszt

3,5 dkg élesztő

4 evőkanál cukor / 2 nyírfacukor 2 sima/

kb. 2,5 dl tej /lehet növényi is/

4 tojás sárgája

1 csipet só

8 dkg olvasztott vaj

reszelt szárított citromhéj / lehet friss is, de figyeljünk oda, hogy bio legyen, mert sajnos a citrom héját vegyszerekkel kezelik, ami nem túl jó számunkra /

Az élesztőt felfuttatom egy kevés langyos tejbe . Nem szabad nagyon felmelegíteni, mert az nem tesz jót az élesztőnek. Én a kelt tésztákat egy kenyérsütő gépben szoktam összedolgozni, szeretem, mert alaposan össze tudja dolgozni a hozzávalókat és szép hólyagosra dagasztja a tésztát. A maradék hozzávalót a gépbe töltöm és már mehet is a dagasztás. Amikor felfutott az élesztő azt is hozzáadom, közben a langyos tejet fokozatosan adagolom . Az olvasztott vajat a végén adagolom hozzá. Lágy tésztát kapunk. Duplájára kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom és finoman átgyúrom. Én most a hagyományosnál kisebb szaggatóval szaggattam ki a kinyújtott tésztát. Nyújtani kb. ujj vastagságúra kell. A szaggatást és az újra gyúrást a maradék tésztából addig ismételem , amíg elfogy a tészta. Letakarom és hagyom még kelni kb. 30 percet. Az olajat felmelegítem a sütéshez . A megkelt fánkok közepébe egy kis mélyedést készítek, majd ezzel lefelé teszem az olajba. Lassan süssük nem legyen nagyon forró az olaj. Amikor szép barna gyorsan megfordítom és a másik oldalát is szép barnára sütöm. Az olajból kivéve papírtörlőn leitatom róla a felesleges olajat.