Fátyol kalács

2018.08.05

Fátyol kalácsA receptet egy közösségi oldalról hoztam egy sütős csoportból, ahol Rupaner fordította le , eredetileg ez egy német blogról származik! Köszönet érte, mert csodás ! A gyerekek imádják!

37,5 dkg liszt ( 10 dkg graham 27,5 dkg tk. liszt) 1274 kcal/ 234 ch

2,5 dl tej 110 kcal / 12 ch

1 csomag szárított élesztő

1 kanál nyírfa cukor

5 dkg vaj 373 kcal / 0 ch

1 tojás 88 kcal / 0 ch

1 csipet só

Töltelék: 5 dkg vaj 373 kcal / 0 ch

8 dkg nyírfacukor

3 kanál cukrozatlan kakaópor, vagy fahéj vagy túró vagy lekvár vagy dió vagy bármi amivel szeretnéd..


Én a kenyér sütő gépemet szoktam használni minden tésztához való hozzávalót beledobálok és a dagasztó programon szépen kidolgoztatom a tésztát. Lehet ezt robot géppel is tenni a dagasztó fejekkel vagy kézzel. Ennek a tésztának nem kell sok dagasztás kézzel is szépen össze lehet dolgozni. A langyos tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy szép kellemes rugalmas tészta legyen. Kb. 40 perc pihentetés jön. Szoba hőmérsékleten , letakarva konyharuhával magára hagyjuk. Ezután lisztezett felületre borítjuk és 30 x 50 centis téglalappá nyújtjuk. A felolvasztott vajjal megkentjük és megszórjuk a töltelékkel. Itt kakaó és cukor. A téglalapot 6 egyenlő részre vágjuk, majd a csíkokat egymásra helyezzük. Ezt a csík "tornyot" ismét 6 részre, kockára vágtam. Kivajazott és lisztezett püspökkenyér formába rakosgatva újabb 40 perc pihi jön. A tetejét megszórhatjuk még cukorral illetve díszíthetjük csoki darabkákkal. 175 fokon 25-30 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből kicsit várjuk meg , amíg meghűl és borítsuk ki egy rácsra. Nem sok ideje marad a továbbiakban kihűlni.. Próbáljátok ki, nagyon finom! 

 
Az egész kalács 2218 kcal / 246 ch

 5 dkg 110,9 kcal / 12,3 ch