Fekete szeder torta

2018.09.29

Hozzávalók:

Marscapone félgömbökhöz 4 db:

20 dkg marscapone

2,5 dkg cukor

2 evőkanál citromlé

100 g tejszínhab 

félgömb alakú szilikon forma


Kakaós torta alaphoz (18 cm ):

2 tojás

2 evőkanál liszt

2 evőkanál cukor

1/2 zacskó sütőpor

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

3 evőkanál szeder lekvár ( vagy áfonya ) 


Fekete szeder krém:

50 dkg fekete szeder püré

1 zacskó étkezési zselatin ( 20 g)

10 dkg porcukor

400 ml habtejszín ( Hulala) 


A torta közepére fogjuk helyezni a marscapone félgömböket ezért ezt kell elkészíteni első lépésben. A hozzávalókat a tejszínhab kivételével összekeverjük , ízesítjük. Aki édesebbre szeretné az tehet hozzá még cukrot . A tejszínt felverjük kemény habbá és belekeverjük a krémbe. Szilikonformába kanalazzuk és 4-5 órára a fagyasztóba helyezzük. 


A torta kakaós alapját megsütjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, apránként minden száraz hozzávalót hozzákeverünk, majd óvatosan a fehérje habbal is összekeverjük. Egy 18 cm-es kör alakú torta formát kibélelünk sütőpapírral, belehalmozzuk a piskóta tésztát és 180 fokon megsütjük. Kb. 15-20 perc. Kivesszük és kihűtjük. 

A krémhez 50 dkg fekete szedret lepürésítünk, majd egy szitán átnyomkodjuk, hogy a magja ne kerüljön bele. 

A tejszínt kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot és a szeder pürét. Össze keverjük. Érdemes kóstolni és ízesíteni saját ízlésnek megfelelően. Amennyiben túl savanykásnak érezzük tegyünk még bele cukrot. A zselatint 5 evőkanál vízzel csomómentesen elkeverjük, majd lassan melegítve felforrósítjuk, de nem forraljuk. Folyamatosan kevergetjük. 2-3 kanál habos krémet összekeverünk a zselatinnal, majd az egészet a habos krémhez adjuk, alaposan elkeverjük.

Összeállítjuk a tortát:

A kakaós piskóta alapot egy tálra helyezzük, állítható torta karikát helyezünk rá és 20 cm-es átmérőre állítjuk. A piskótát megkenjük a 3 evőkanál szeder lekvárral ( ez lehet áfonya is) . A marscapone félgömböket kivesszük a fagyasztóból és a tortára helyezzük. 


A tortakarika és a piskóta közötti rést kezdjük a krémmel kitölteni, majd folyamatosan rákanalazzuk a gömbökre, míg ellepi őket. A tetejét szépen elsimítjuk és az egész tortát betesszük a fagyasztóba 1 éjszakára. Másnap kivesszük, éles késsel szépen körbe vágjuk és a torta karikát levesszük róla. Díszítjük! Fogyasztás előtt jó pár órával érdemes kivenni a fagyasztóból, hogy kiengedjen a krém. Ne ijedjünk meg ha kis piros levet kezd engedni. Szépen törölgessük le, ez a fagyasztás miatt van. 

Nagyon mutatós szép kis torta bármilyen gyümölccsel elkészíthető, azonban figyeljünk rá, hogy akkor mutat, ha nagy a kontraszt a fehér marscapone és a krém között.