Fekete szeder torta
Hozzávalók:
Marscapone félgömbökhöz 4 db:
20 dkg marscapone
2,5 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
100 g tejszínhab
félgömb alakú szilikon forma
Kakaós torta alaphoz (18 cm ):
2 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
1/2 zacskó sütőpor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál szeder lekvár ( vagy áfonya )
Fekete szeder krém:
50 dkg fekete szeder püré
1 zacskó étkezési zselatin ( 20 g)
10 dkg porcukor
400 ml habtejszín ( Hulala)
A torta közepére fogjuk helyezni a marscapone félgömböket ezért ezt kell elkészíteni első lépésben. A hozzávalókat a tejszínhab kivételével összekeverjük , ízesítjük. Aki édesebbre szeretné az tehet hozzá még cukrot . A tejszínt felverjük kemény habbá és belekeverjük a krémbe. Szilikonformába kanalazzuk és 4-5 órára a fagyasztóba helyezzük.
A torta kakaós alapját megsütjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, apránként minden száraz hozzávalót hozzákeverünk, majd óvatosan a fehérje habbal is összekeverjük. Egy 18 cm-es kör alakú torta formát kibélelünk sütőpapírral, belehalmozzuk a piskóta tésztát és 180 fokon megsütjük. Kb. 15-20 perc. Kivesszük és kihűtjük.
A krémhez 50 dkg fekete szedret lepürésítünk, majd egy szitán átnyomkodjuk, hogy a magja ne kerüljön bele.
A tejszínt kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot és a szeder pürét. Össze keverjük. Érdemes kóstolni és ízesíteni saját ízlésnek megfelelően. Amennyiben túl savanykásnak érezzük tegyünk még bele cukrot. A zselatint 5 evőkanál vízzel csomómentesen elkeverjük, majd lassan melegítve felforrósítjuk, de nem forraljuk. Folyamatosan kevergetjük. 2-3 kanál habos krémet összekeverünk a zselatinnal, majd az egészet a habos krémhez adjuk, alaposan elkeverjük.
Összeállítjuk a tortát:
A kakaós piskóta alapot egy tálra helyezzük, állítható torta karikát helyezünk rá és 20 cm-es átmérőre állítjuk. A piskótát megkenjük a 3 evőkanál szeder lekvárral ( ez lehet áfonya is) . A marscapone félgömböket kivesszük a fagyasztóból és a tortára helyezzük.
A tortakarika és a piskóta közötti rést kezdjük a krémmel kitölteni, majd folyamatosan rákanalazzuk a gömbökre, míg ellepi őket. A tetejét szépen elsimítjuk és az egész tortát betesszük a fagyasztóba 1 éjszakára. Másnap kivesszük, éles késsel szépen körbe vágjuk és a torta karikát levesszük róla. Díszítjük! Fogyasztás előtt jó pár órával érdemes kivenni a fagyasztóból, hogy kiengedjen a krém. Ne ijedjünk meg ha kis piros levet kezd engedni. Szépen törölgessük le, ez a fagyasztás miatt van.
Nagyon mutatós szép kis torta bármilyen gyümölccsel elkészíthető, azonban figyeljünk rá, hogy akkor mutat, ha nagy a kontraszt a fehér marscapone és a krém között.