Fordított-körtés sütemény
Hozzávalók:
3 érett körte meghámozva, szép vékony szeletekre vágva
5 dkg vaj
25 dkg barna cukor
20 dkg liszt ( 10 dkg sima 10 dkg tk. liszt)
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. sütőpor
2 tojás
200 ml aludttej vagy kefír
75 ml zöldség vagy napraforgóolaj
A sütőt melegítsük fel 160 fokra. A vajat egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljárra tesszük és a sütőben felolvasztjuk. Amikor felolvadt beleszórjuk a cukor felét és elkeverjük benne, hogy egyenletes legyen. A kérte szeleteket szépen belehelyezzük, elrendezzük, hogy mutatós legyen, mert a végén ez lesz a teteje a sütinek. A lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojásokat felütjük egy edényben és hozzáadjuk a cukor másik felét. Habosra keverjük villával, hozzáadjuk az aludttejet vagy kefirt és az olajat valamint a fahéjat. Összekeverjük a száraz hozzávalókkal, majd az egészet a körtékre öntjük, szépen elsimítjuk. A sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e? Amikor kész kivesszük a sütőből 5 percig hagyjuk hűlni, majd levesszük a kapcsos tortaforma karikáját. Egy szép tálat helyezünk rá és gyors mozdulattal megfordítjuk. Melegen tálaljuk ( persze kihűlve is nagyon finom) !!