Francia almás

2022.08.13

Hozzávalók:

26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

7,5 dkg puha vaj

15 dkg cukor

2 ek. vaníliás cukor

4 db tojás

10 dkg liszt

1 tk. sütőpor

70 dkg alma

1,5 dl tejföl

1 ek. porcukor

A vajat 10 dkg cukorral, 1 ek. vaníliás cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadunk 2 db tojást, lisztet és a sütőport. Kicsit lágyabb, enyhén folyós tésztánk lesz. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük vagy sütőpapírral kibéleljük. A tésztát belekanalazzuk elsimítjuk a tetejét. Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd szépen elrendezzük a tészta tetejére. 180 fokos sütőben 30 percig ( vagy amíg megsül a tészta ) süssük. Közben a tejfölt keverjük össze 2 db tojással, megmaradt cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor megsült az alja ráöntjük a tejfölös keveréket és 20-25 percig sütjük. Az almákat nyomkodjuk a tejföl alá, sütés közben felfog jönni. Amennyiben nagyon barnul az alma helyezzünk a tetejére alufóliát.