Friss zsemle

Hozzávalók:

50 dkg liszt

20 dkg Öreg tészta

1 csomag szárított élesztő

2,5 dl víz

0,5 dl langyos tej

1 kk. cukor

2 ek. olíva olaj

2 tk. só

A hozzávalókat a folyadék kivételével kenyér sütőgépbe tesszük és alaposan kidolgozzuk a tésztát. A folyadékot lassan adagoljuk, hogy a tészta ne legyen folyós. A folyadék mennyisége a liszt minőségétől függ. Van amelyik liszt több más liszt kevesebb folyadékot vesz fel, így ezzel mindig bánjuk körültekintően. Amikor szépen kidolgoztuk a tésztát hagyjuk duplájára kelni.  8 részre osztjuk és kis gombócokat formázunk belőle . Egy kapcsos , kör alakú torta forma aljára sütőpapírt helyezünk, majd a gombócokat egymás mellé helyezzük. Hagyjuk újra kelni őket. A sütőbe egy hőálló csészébe vizet helyezünk és felmelegítjük a sütőt 200 fokra. A zsemle tetejét vízzel átkenjük, majd betesszük sülni. Sütés közben 2-3 alkalommal gyorsan átkenjük még a tetejét vízzel. Így ropogós lesz a teteje. Szép világos barnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.... persze csak ha közben nem fogy el...