Habkönnyű gesztenye torta
Hozzávalók:
piskótához:
4 tojás
4 ek. liszt
4 ek. cukor
1/2 zacskó sütőpor
krémhez:
25 dkg gesztenye massza
400 ml habtejszín
1 zacskó zselatin express
10 ml vanília aroma
10 ml rum vagy aroma (ízlés szerint lehet több)
porcukor ízlés szerint ( attól függ mennyire szeretnénk édesre)
1 kis üveg magozott meggy
3-4 evőkanál meggylekvár vagy más savanykás lekvár
csokidísz:
2-3 marék csoki pasztilla
sütőpapír, csoki olvasztó zsák
A piskótát megsütjük! A 4 tojást kettéválasztjuk a sárgáját fehéredésig kikeverjük a cukorral. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet fokozatosan a sárgához adjuk és elkeverjük, majd egy kis habbal fellazítjuk. Hozzáadjuk a sütőport és a többi habot így könnyű tésztát keverünk ki belőle. Egy kerek 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletöltjük a masszát. 180 fokon sütjük. Tű próbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Amikor kész , kivesszük és hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a krémet. A tejszínhabot kemény habbá verjük. A gesztenye masszát villával alaposan szétnyomkodjuk , majd hozzáadjuk a aromákat és a porcukrot. 3-4 kanál tejszínhabbal alaposan összevegyítjük jól kikeverjük a gesztenyét elvegyítjük a habbal. A zselatint gyors mozdulatokkal a maradék habhoz adjuk, majd összekeverjük a gesztenyével így egy könnyű, gesztenyés krémet kapunk. A piskótát kettévágjuk és megkenjük lekvárral. A piskóta másik felét ráhelyezzük finoman összenyomkodjuk. A torta forma karikát ráhelyezzük a piskóta köré és a gesztenyés krém felét ráhalmozzuk a tésztára, szépen elkenjük rajta. Jöhet rá a lecsepegtetett magozott meggy. Megszórjuk vele. A többi gesztenyés krémet habzsákba töltjük és a kiválasztott nyomócsővel a tortára adagoljuk. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Közben elkészítjük a csokidíszt! Lemérjük a torta körméretét és magasságát. Ilyen méretű csíkot vágunk sütőpapírból, ha nem elég hosszú, akkor összeragasztjuk a két csíkot. A ragasztott felülettel lefelé helyezzük az asztalra. Tegyük az olvasztó zsákba a csokit és meleg vízben vagy erre a célra megfelelő mikróban ( olvasztó programot) olvasszuk fel a csokit. A zsák alját vágjuk ki, ügyeljünk rá, hogy pici lyuk legyen rajta és a csíkra tetszőleges formában nyomjuk ki a csokit. Én kis köröket rajzoltam, amik összeérnek. Olyan minta legyen ami fedi egymást. Amikor a csík végére értünk hagyjuk kötni a csokit. Itt kell egy kicsit figyelni. El kell találni azt a pontot, amikor a csoki nem folyik, amikor felemeljük a csíkkal, de még nem kötött meg annyira, hogy törjön. Kivesszük a hűtőből a tortát és gyors mozdulattal körbe ráhelyezzük a csíkot. Nem szabad nyomkodni, simogatni. Gyorsan mehet vissza a hűtőbe. Amikor a csoki megköt a sütőpapírt óvatosan levesszük róla.