Házi hamburger zsemle

2018.03.16

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 ekevőkanál cukor , 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 100 g kefír
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • 1 csomag száraz élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez + szezámmag

Minden hozzá valót beleteszek a kenyérsütő gépbe és a alap programmal alaposan kidolgoztatom a tésztás. A gépbe hagyom duplájára kelni ez kb. 1 óra volt. Ezután lisztezett felületre borítom és 7 egyenlő részre osztom. Sütőpapírral kibéleltem egy tepsit és szép kis gombócokat formázok az adagokból. A tepsire helyeztem őket és letakartam konyharuhával, ismét kelesztés következett. 30-40 perc, míg újra megkel. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. amikor szépen megnőttek egy tojással szépen lekentem a tetejét és megszórtam szezám maggal. A sütőbe szép aranybarnára sütöttem. 25-30 perc. Amikor kivettem a sütőből megvártam, amíg kihűlt és a fele adagot lefagyasztottam. 

Akkor jó, ha ilyen szép könnyű,  lyukacsos a belseje.