Home Made Három Kívánság torta 2018

2018.08.19

Hozzávalók: 

20 cm-es tortához

Piskóta: 3 tojás, 10 dkg darált mandula, 1 dkg pekán dió, 3 evőkanál nyírfacukor

Krém: 4 tojás sárgája, 1 dkg étkezési keményítő, 1 kiskanál vaníliás cukor, 4 dl tejszín ( cukor mentes) , 2 dl hideg víz, 10 dkg puha vaj

Túrókrémhez: 50 dkg túró, 5 evőkanál nyírfacukor, 1/2 citrom leve , héja ( bio citrom ) , 2 csomag zselatin fix

Meggyes réteghez: 2 dkg chia mag, 1 dl meggylé, 30 dkg meggy, 1/2 citrom, 3 evőkanál nyírfacukor,  1 dkg zselatinpor, 1/4 dl víz

Tojásfehérjehab: 4 tojásfehérje, 15 dkg nyírfacukor

A chia magot elkeverjük a meggylében és félre tesszük. A meggyet vízzel főzzük meg kicsit, majd konyhai robotgépben darabosra vágjuk, majd adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és levét , a zselatint az nyírfacukrot és a meggyleves chia magot. 18 cm-es állíthatós tortaforma karika aljára egy szilikon lapot teszünk majd beleöntjük a masszát és pár órára betesszük a hűtőbe, amíg megdermed. Érdemes szilikon lappal dolgozni, mert arról nagyon szépen levehető majd ez a meggyes réteg.

Elkészíthetjük a piskótát! A tojásokat kettéválasztjuk a sárgákkal fehéredésig , jó habosra keverjük a nyírfacukrot. Belekeverjük a mandulát és a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként összekeverjük a sárgájával vigyázva, hogy ne nagyon törjön a hab. Állítható tortakarikában sütjük szilikon lapon. A tortakarikát most 20 cm-re állítsuk . 180 fokon kb. 15 perc, de ellenőrizzük tűpróbával. Vegyük ki és várjuk meg míg kihűl. Addig elkészíthetjük a krémet.  

A sárga krémhez a tejszínt beleöntjük egy lábasba és lassan elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot . A tojás sárgájákat habosra, fehéredésig keverjük a nyírfacukorral. A keményítőt elkeverjük a vízzel, majd hozzákeverjük a tojásokhoz.  Amikor a tejszín már gyöngyözik, de nem forr, akkor lassan belecsorgatjuk a tojássárgás keveréket és addig főzzük, folyamatosan keverve, amíg szépen besűrűsödik. Félretesszük kihűtjük. Amikor már nem olyan meleg érdemes folpackkal letakarva hűtőbe tenni. Folpack alatt nem lesz "bőrös" a krém. 

A túrót a citrommal összekeverjük. ( reszelt héj és lé ) Amikor kihűlt a sárga krém a túrót robotgépbe helyezve alacsony fokozaton átkeverjük és lassan hozzá adagoljuk a sárga krémet.  Hozzákeverjük a 2 zacskó zselatinfixet. Összeállítjuk a tortát.

Állítható tortakarikát helyezünk egy tányérra, vagy amire szeretnénk a tortát összeállítani . A karikát 20 cm-re állítjuk. Alulra helyezzük a piskótát, majd erre ráhelyezzük a meggyréteget. A túrós krémet szépen rákanalazzuk, majd az egészet 4-5 órára hűtőbe tesszük.

A tojásfehérje habbal mindig sokat "szenvedtem", nekem a gőz fölötti felverés nem sikerült mindig. Aztán találtam egy másik eljárást, ami eddig mindig sikerült. Így készítem:

   A tojásfehérjéket a nyírfacukor felével kemény habbá verem. A cukrot fokozatosan adagolom hozzá. A másik felét 1 dl vízben lassan elkezdem egy lábasban melegíteni. Amikor a szirup eléri a 112 fokot ( konyhai hőmérővel szoktam ellenőrizni), akkor a robotgépet közepes gyorsaságra állítom és a forró oldatot szépen lassan hozzáöntöm. Amikor beleöntöttem gyors fokozaton még egyszer jól átkeverem. Fényes, kemény habot kapunk, amivel nagyon jól lehet dolgozni. Ez kerül a torta tetejére, amit kicsit "zsebsárkánnyal" megpirítottam itt-ott!!  

A receptet www.kifoztuk.hu oldalon találtam a szerző pedig : https://szepsegtar.blogspot.com, némi változtatással készült el a recept, ami természetesen nem az eredeti Ország torta receptje, mert az Titkos :) Köszönöm a klassz receptet! 

A  teljes tortában hozzávetőleg 75 ch van! 10 szeletre vágva 1 szeletben : 7,5 ch van!!