Húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg búzakorpa
- 2 csipet só
- 8 dkg cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 180 ml meleg tej
- 2 tojás
- 8 dkg puha vaj
- 7 dkg mazsola vagy csoki feldarabolva apróra
A liszteket a búzakorpát , élesztőt, sót, cukrot tojást a kenyér sütőgépbe tettem és elindítottam az alap programot. Akinek nincs gépe keverőgéppel is be tudja dagasztani illetve ha ez sincs kézzel is ki lehet dolgozni a tésztát. A vajat apránként hozzáadtam, majd a tejet is. Ha túl lágy a tészta nem kell minden tejet beleönteni, figyelni kell, de ha kicsit lágyabb lesz a tészta nyugodtan tehetünk hozzá még 1-2 kanál lisztet. A mazsolát vagy a csokit a legvégén adom hozzá, amikor már csak 1-2 perc van a dagasztásból. Lefedve, langyos helyen hagytam szépen megkelni.
Amikor szépen megkelt a tészta 8 egyenlő részre vágtam és gömbölyítettem. Egy jól kivajazott és lisztezett kenyér sütő formába tettem, letakartam és hagytam újra kelni. Mikor szépen megkelt 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem. Gyönyörűen feljön ekkor a tetejét letakartam alufóliával, hogy ne legyen túl barna. A közepét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy fogvájót beleszúrunk mélye, ha kivesszük és nem ragad tészta a fogvájóra jó lesz a belseje is. Amikor kivettem a sütőből gyorsan , még melegen megkentem a tetejét mézzel!