Húsvéti kalács

2018.03.25

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzakorpa
  • 2 csipet só
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 180 ml meleg tej
  • 2 tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 7 dkg mazsola vagy csoki feldarabolva apróra

A liszteket a búzakorpát , élesztőt, sót, cukrot tojást a kenyér sütőgépbe tettem és elindítottam az alap programot. Akinek nincs gépe keverőgéppel is be tudja dagasztani illetve ha ez sincs kézzel is ki lehet dolgozni a tésztát. A vajat apránként hozzáadtam, majd a tejet is. Ha túl lágy a tészta nem kell minden tejet beleönteni, figyelni kell, de ha kicsit lágyabb lesz a tészta nyugodtan tehetünk hozzá még 1-2 kanál lisztet. A mazsolát vagy a csokit a legvégén adom hozzá, amikor már csak 1-2 perc van a dagasztásból. Lefedve, langyos helyen hagytam szépen megkelni. 

Amikor szépen megkelt a tészta 8 egyenlő részre vágtam és gömbölyítettem. Egy jól kivajazott és lisztezett kenyér sütő formába tettem, letakartam és hagytam újra kelni. Mikor szépen megkelt 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöttem. Gyönyörűen feljön ekkor a tetejét letakartam alufóliával, hogy ne legyen túl barna. A közepét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy fogvájót beleszúrunk mélye, ha kivesszük és nem ragad tészta a fogvájóra jó lesz a belseje is. Amikor kivettem a sütőből gyorsan , még melegen megkentem a tetejét mézzel!