Húsvéti kalács
Hozzávalók:
40 dkg liszt ( 30 dkg fehér 10 dkg teljes kiőrlésű)
40 g vaj
1 db tojás
6 dkg cukor
1 zacskó porélesztő
2 dl langyos tej
1 csipet só
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, én kenyérsütőgépben keverte össze, majd hagytam duplájára kelni.
Amikor szépen megkelt vegyük ki a gépből és egy lisztezett deszkára helyezve nyújtsuk ki kb. 0.5 cm vékonyra. Vegyünk elő egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatót és szúrjunk ki a tésztából köröket. 3 db korongot helyezzünk kb.2 cm-es fedésbe egymásra és ahol összeérnek finoman nyomkodjuk össze. Lentről felfele tekerjük fel és ahol a tésztát találkoznak kívülről is finoman nyomkodjuk össze. Amikor feltekertük picit hengerelgessük meg és a közepénél vágjuk ketté. Állítsuk talpra és folytassuk ezt amíg elfogy a tésztánk. Gyúrjuk össze a maradékot, újra nyújtsuk ki és szúrjuk ki. Egy sütőpapírt gyűrjünk össze és helyezzük egy kapcsos tortaformába. (24 cm) A tésztákat szépen rendezzük el nem túl szorosan egymás mellé és letakarva hagyjuk újra szépen megkelni.
Kenjük le tojással és 180 fokon süssük meg. Sütőtől függően ez kb. 20-25 perc. Amikor megsült helyezzük rácsra, hogy kihűljön.





