Húsvéti kalács

2025.04.18

Hozzávalók:
40 dkg liszt ( 30 dkg fehér 10 dkg teljes kiőrlésű)

40 g vaj 

1 db tojás

6 dkg cukor

1 zacskó porélesztő

2 dl langyos tej

1 csipet só

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztunk, én kenyérsütőgépben keverte össze, majd hagytam duplájára kelni.

Amikor szépen megkelt vegyük ki a gépből és egy lisztezett deszkára helyezve nyújtsuk ki kb. 0.5 cm vékonyra. Vegyünk elő egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatót és szúrjunk ki a tésztából köröket. 3 db korongot helyezzünk kb.2 cm-es fedésbe egymásra és ahol összeérnek finoman nyomkodjuk össze. Lentről felfele tekerjük fel és ahol a tésztát találkoznak kívülről is finoman nyomkodjuk össze.  Amikor feltekertük picit hengerelgessük meg és a közepénél vágjuk ketté. Állítsuk talpra és folytassuk ezt amíg elfogy a tésztánk. Gyúrjuk össze a maradékot, újra nyújtsuk ki és szúrjuk ki. Egy sütőpapírt gyűrjünk össze és helyezzük egy kapcsos tortaformába. (24 cm) A tésztákat szépen rendezzük el nem túl szorosan egymás mellé és letakarva hagyjuk újra szépen megkelni.

Kenjük le tojással és 180 fokon süssük meg. Sütőtől függően ez kb. 20-25 perc. Amikor megsült helyezzük rácsra, hogy kihűljön.