Kagyló madeleine

2023.06.10

Hozzávalók:

3 db tojás

10 dkg kristálycukor

40 gr tej

15 dkg liszt

15 dkg olvadt vaj

1 tk sütőpor

vaníliás cukor

citromhéj

Töltelék: 2 dl habtejszín , 1 ek. málna vagy eperlekvár

madeleine forma a sütéshez

A tojást a cukorral kikeverjük kézi habverővel, mehet hozzá a tej és az átszitált száraz hozzávalók. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a kezeletlen citrom héját is belekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén adjuk hozzá és alaposan keverjük el. Takarjuk le fóliával és 30 percre tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Közben a formát kikentem vajjal és kiliszteztem. Nekem a kagyló formák fémből vannak, de szilikonos formában is kisüthető ott nem kell vajazni és lisztezni. A formákat háromnegyedig töltjük a tésztával és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép világos nem kell nagyon megbarnítani. Amikor kicsit meghűlt kivesszük a formából és rácson lehűtjük. A kimagasló részeket szépen egyenesre vágjuk és kettő formát összeillesztünk. A krémhez a habot felverjük, majd hozzákanalazzuk a lekvárt. Amennyiben a habunk nem édes tehetünk még bele porcukrot. Habzsákba töltjük és a kagyló alsó felére nyomunk belőle, ráhelyezzük a másik kagylót és szépen összeillesztjük. Apró gyöngycukorkákkal díszítjük. 

Igazán mutatós kis desszertet alkothatunk belőle!