Kagyló madeleine
Hozzávalók:
3 db tojás
10 dkg kristálycukor
40 gr tej
15 dkg liszt
15 dkg olvadt vaj
1 tk sütőpor
vaníliás cukor
citromhéj
Töltelék: 2 dl habtejszín , 1 ek. málna vagy eperlekvár
madeleine forma a sütéshez
A tojást a cukorral kikeverjük kézi habverővel, mehet hozzá a tej és az átszitált száraz hozzávalók. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a kezeletlen citrom héját is belekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén adjuk hozzá és alaposan keverjük el. Takarjuk le fóliával és 30 percre tegyük a hűtőbe, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Közben a formát kikentem vajjal és kiliszteztem. Nekem a kagyló formák fémből vannak, de szilikonos formában is kisüthető ott nem kell vajazni és lisztezni. A formákat háromnegyedig töltjük a tésztával és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha szép világos nem kell nagyon megbarnítani. Amikor kicsit meghűlt kivesszük a formából és rácson lehűtjük. A kimagasló részeket szépen egyenesre vágjuk és kettő formát összeillesztünk. A krémhez a habot felverjük, majd hozzákanalazzuk a lekvárt. Amennyiben a habunk nem édes tehetünk még bele porcukrot. Habzsákba töltjük és a kagyló alsó felére nyomunk belőle, ráhelyezzük a másik kagylót és szépen összeillesztjük. Apró gyöngycukorkákkal díszítjük.
Igazán mutatós kis desszertet alkothatunk belőle!