Karácsonyi bejgli

2019.12.25

Hozzávalók 6 rúdhoz:

25 dkg vaj

90 dkg liszt

13 dkg zsír

10 dkg porcukor

1 csomag száraz élesztő

2 dl hideg víz ( amennyit felvesz a tészta)

1 dl hideg tejszín

1 kiskanál só

2 db tojás sárgája 

+ 1 tojás a lekenéshez


Töltelék ( nálam 3 rúd diós 3 rúd mákos lett ) 

35 dkg darált mák

35 dkg darált dió

1 - 1 dl víz lassan adagoljuk hozzá ne legyen túl folyós

25 - 25 dkg cukor

7 - 7 dkg zsemlemorzsa

reszelt citromhéj

a diósba mazsola vagy vörös áfonya 7 dkg 

mákosba aszalt szilva 7 dkg

őrölt fahéj vagy szegfűszeg ízlés szerint 

A töltelékkel kezdjük, mert jól ki kell hűlnie. A hozzávalókat 2 külön edényben jól összeforraljuk , majd kihűtjük. 

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Nálam 25-26 dkg lett 1 rúd. Fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe helyezzük. Egyesével téglalap alakúra nyújtjuk próbáljuk meg vékonyra nyújtani, majd a töltelékeket is osszuk el 3-3 egyforma mennyiségre és töltsük meg a kinyújtott tésztát úgy, hogy a széleinél körbe hagyjuk kb. 1 cm üres helyet. A széleket körbe hajtsuk fel és a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük le tojássárgájával. Tegyünk legalább 6 órát hűvös helyre ( ne hűtőbe). Akár éjszakára is maradhat és reggel süssük ki. Sütés előtt kenjük le tojásfehérjével és szurkáljuk meg , hogy a gőz tudjon távozni belőle.  180 fokos sütőben kb 40 perc. A tepsit a sütő középső részére helyezzük.