Lekváros golyó

2019.10.16

Hozzávalók:

25 dkg liszt

2 ek. cukor

1 tojás

1 ek. vaníliás cukor

4 dkg  puha vaj

1 csomag porélesztő

csipet só

1 - 1,5 dl  langyos tej ( amennyit felvesz a tészta )

1 evőkanál zabkorpa

A hozzávalókat összekeverem és kézzel vagy kenyér sütőgépben bedagasztjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy ne legyen se túl kemény se túl lágy a tészta. Amikor alaposan kidolgoztuk a tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta kinyújtjuk. Egy nagyobb pogácsa szaggatóval vagy egy pohárral köröket szaggatunk a tésztából. A köröket újra megnyújtjuk picit, majd a közepére helyezzünk egy kis kanál lekvárt. A széleket összefogjuk és összecsipegetjük szép kis gombócot formázunk belőle. Egy hőálló tálat kivajazunk és belerakosgatjuk a golyókat nem túl szorosan egymás mellé. A golyók oldalát vékonyan olvasztott vajjal bekenjük, hogy ne ragadjanak össze. Hagyjuk kelni a tálban még 15-20 percet, majd a tetejét kenjük le tojássárgájával. 180 fokos sütőben süssük amíg szépen megbarnul.