Mákos-citromos csiga

2022.10.02

Hozzávalók: 

Tésztához:

50 dkg liszt + formázáshoz

2,5 dkg friss élesztő

8 dkg porcukor

1 cs. sütőpor

1 csipet só

6 dkg puha vaj

1 db tojás

2 dl langyos tej

2 evőkanál tejföl

Töltelékhez : 

8 dkg olvasztott vaj

10 dkg porcukor

1 citrom héja (kezeletlen)

12 dkg darált mák

A tészta hozzávalóiból, lágy rugalmas tésztát dagasztunk, ha nagyon ragacsos pici liszt mehet hozzá. Lisztezett felületen kb: 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, igyekezzünk téglalap formára nyújtani. Én már a nyújtás elején téglalapra szoktam lapogatni, így aztán könnyebb belőle a megfelelő alakzatot nyújtani. Hagyjuk így a tésztát, amíg összekeverjük a töltelék hozzávalóit. A lágy, puha vajba reszeljük bele a megmosott, kezeletlen citrom héját, majd kenjük meg vele a tésztát szép egyenletesen. Lehet, hogy kicsit nagyobb lett a tészta, nyugodtan olvasszunk még vajat és adjunk hozzá citromhéjat és kenjük át az esetleg kimaradt részeket. Fontos, hogy a vajas keverékből jusson mindenhova, hogy ne legyen száraz a tészta. Szórjuk megy a porcukros mákkal és a hosszabbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan. Egy muffin sütőformába helyezzük papír kosarakat és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A rudat vágjuk fel kb. 3 - 4 cm rudakra és állítsuk bele a muffin kapszulákba, picit nyomkodjuk le. Nálam ebből az adagból 20 db lett. Helyezzük a sütőbe és süssük meg őket. Amikor szép világosbarna színt kapnak és kiemelkednek a formából már készen is vannak! Frissen a legfinomabb!!