Mákos-citromos csiga
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt + formázáshoz
2,5 dkg friss élesztő
8 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
1 csipet só
6 dkg puha vaj
1 db tojás
2 dl langyos tej
2 evőkanál tejföl
Töltelékhez :
8 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 citrom héja (kezeletlen)
12 dkg darált mák
A tészta hozzávalóiból, lágy rugalmas tésztát dagasztunk, ha nagyon ragacsos pici liszt mehet hozzá. Lisztezett felületen kb: 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, igyekezzünk téglalap formára nyújtani. Én már a nyújtás elején téglalapra szoktam lapogatni, így aztán könnyebb belőle a megfelelő alakzatot nyújtani. Hagyjuk így a tésztát, amíg összekeverjük a töltelék hozzávalóit. A lágy, puha vajba reszeljük bele a megmosott, kezeletlen citrom héját, majd kenjük meg vele a tésztát szép egyenletesen. Lehet, hogy kicsit nagyobb lett a tészta, nyugodtan olvasszunk még vajat és adjunk hozzá citromhéjat és kenjük át az esetleg kimaradt részeket. Fontos, hogy a vajas keverékből jusson mindenhova, hogy ne legyen száraz a tészta. Szórjuk megy a porcukros mákkal és a hosszabbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan. Egy muffin sütőformába helyezzük papír kosarakat és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A rudat vágjuk fel kb. 3 - 4 cm rudakra és állítsuk bele a muffin kapszulákba, picit nyomkodjuk le. Nálam ebből az adagból 20 db lett. Helyezzük a sütőbe és süssük meg őket. Amikor szép világosbarna színt kapnak és kiemelkednek a formából már készen is vannak! Frissen a legfinomabb!!
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200001442-e2eade2eaf/m%C3%A1kos.jpg?ph=450a3dcf0b)
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200001444-2c1532c155/muffin-0.jpg?ph=450a3dcf0b)
![](https://450a3dcf0b.clvaw-cdnwnd.com/57a300de380a92e0e5f9b4ce4a8a29ff/200001446-b0180b0182/DSC09574.jpg?ph=450a3dcf0b)