Mákos palacsinta citrom krémmel

2021.04.24

Hozzávalók:


25 dkg liszt

2 db tojás 

só, 1 ek. cukor, 1 ek olaj

1/2 cs. sütőpor

3 ek. darált mák

szódavíz és tej a kívánt sűrűség beállításához

A tészta hozzávalóit összekeverjük a tejet és a vizet fokozatosan keverjük házzá, hogy elérjük a megfelelő palacsinta állagú tésztát. A jó tészta picit sűrűbb nem túl folyós. Arányokat azért nem írok, mert nagyban függ a liszt milyenségétől és minőségétől. 

Citromkrém: 

20 dkg vaj 

1 db tojás

3 db tojás sárgája

15 dkg porcukor

1 dl citromlé 

2 db kezeletlen citrom reszelt héja

A tojásokat keverjük habosra 100 g  porcukorral, majd a citromok levét és héját forraljuk össze 50 g cukorral. A habosra kevert cukorhoz lassan öntsük hozzá amit felforraltunk úgy, hogy közben folyamatosan keverjük lehetőleg robotgéppel. Öntsük át egy lábasba és kezdjük el melegíteni, amíg nem kezd el "rotyogni",majd fokozatosan darabokban adjuk hozzá a vajat és keverjük. Hűtsük le és felhasználásig tegyük hűtőbe. 

A palacsintát süssük ki, majd kenjük meg a citrom krémmel.