Mákos túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró
7 dkg búzadara
7 dkg rétes liszt
4 db tojás
csipet só
2 cs. vaníliás cukor
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
10 - 15 dkg mák
20 dkg meggy, málna vagy szilva lekvár
A túrógombóc hozzávalóit összekeverjük és fóliával lefedve hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de nem át neki több idő is, esetleg 1 éjszaka. Kis gombócokat formázunk belőle, majd sós vízben kifőzzük. A víz ne legyen lobogó, mert akkor szétfőnek a gombócok. Amikor feljönnek a vízfelszínére egy szűrőkanállal szedjük ki őket és csepegtessük le. Forgassuk meg a mákban, tálaljuk lekvárral, amit előtte picit főzzünk fel, hogy kicsit hígabb állagú legyen. Szórjuk meg porcukorral!