Málnás csoki mousse torta

2018.07.23

Hozzávalók:

 ( 22 cm-es formához  )

Brownie:

75 g csokoládé

80 g vaj

165 g cukor

2 db tojás

60 g liszt

20 g kakaó ( keserű )

Elkészítése: a csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a kakaót, majd összekeverjük a felolvasztott csokival. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és 180 fokon 20 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. 

Fehér csokis mousse:

18 cm.es formához 

100 g fehér csoki + 0,6 dl tejszín

1 db tojás

2,5 dl habtejszín

50 g cukor

7 g zselatin

100 g málna

Az összetört fehér csokira öntsük rá a felforralt habtejszínt (0,6 dl tejszínt ) és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a tojássárgáját. A habtejszínt (2,5 dl)  a cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a csokis keverékhez.  A zselatint 0,5 dl forró vízben keverjük el csomómentesen, majd keverjük a krémhez.

A brownie tetejére állítsuk be a tortakarikát 18 cm-re öntsük bele a krémet, majd tegyük a hűtőbe minimum 1 és fél órára.  

Málna zselé:

18 cm-es forma

150 g málna 

50 g cukor

1 dl víz

10 g zselatin

A málnát a cukorral és a vízzel összefőzzük, majd hozzáadjuk a zselatint és hagyjuk kihűlni. Mielőtt megkötne öntsük egy 18 cm-es formába és tegyük fagyasztóba, amíg megköt. Amikor megkötött lapos késsel szépen válasszuk le a forma aljáról. Használhatunk sütőpapírt is alá, szépen húzzuk le az aljáról. Esetleg szilikon lapot is tehetünk alá, arról igazán könnyű leszedni. 

Tejcsokis mousse:

18 cm es forma

150 g tejcsoki + 1 dl habtejszín

2 tojássárgája

80 g cukor

9 g  zselatín

3,5 dl habtejszín

A csokit daraboljuk fel és öntsük rá a felforralt tejszínt(1dl),keverjük el csomómentesen. Adjuk hozzá a tojássárgáját, amikor már nem forró és keverjük el. A habtejszínt a cukorral verjük fel kemény habbá, majd keverjük a csokis keverékhez. A zselatint 0,5 dl forró vízben olvasszuk fel és keverjük a krémhez. A hűtőből kivett fehér csokis mousse-ról vegyük le a tortakarikát és helyezzük az egész torta köré. A browni köré!! A csokis krém felét öntsük rá helyezzük rá a málnazselét, majd borítsuk be a maradék krémmel. Tegyük vissza a hűtőbe 2 órára. 

Tejcsokoládés zselé:

65 g tejcsoki

60 g tejszín

3 g zselatín

A kockára tört csokira öntjük a felforralt habtejszínt és keverjük csomómentesre. A zselatínt forró vízben oldjuk fel ( 0,5 dl) és adjuk a csokihoz. A megdermedt tortára öntsük rá és helyezzük 1 éjszakára hűtőbe.


Tipp: használjunk állítható torta karikát

várjuk meg a krémek dermedését

a málna zseléhez a legjobb megoldás a szilikon lap onnan könnyen lejön

én por alakú zselatint szeretek használni nem azt ami lapokban van

kicsit macerás, de megéri!

Előző nap elkészíthető, másnak bezsebelhető a dicséret!

Egyéb más gyümölcsökkel is elkészíthető! Érdemes a málnát szűrőn átnyomkodni, hogy a magok ne kerüljenek bele!!