Málnás csoki mousse torta
Hozzávalók:
( 22 cm-es formához )
Brownie:
75 g csokoládé
80 g vaj
165 g cukor
2 db tojás
60 g liszt
20 g kakaó ( keserű )
Elkészítése: a csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a kakaót, majd összekeverjük a felolvasztott csokival. Kivajazott, lisztezett formába öntjük és 180 fokon 20 percig készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Fehér csokis mousse:
18 cm.es formához
100 g fehér csoki + 0,6 dl tejszín
1 db tojás
2,5 dl habtejszín
50 g cukor
7 g zselatin
100 g málna
Az összetört fehér csokira öntsük rá a felforralt habtejszínt (0,6 dl tejszínt ) és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a tojássárgáját. A habtejszínt (2,5 dl) a cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a csokis keverékhez. A zselatint 0,5 dl forró vízben keverjük el csomómentesen, majd keverjük a krémhez.
A brownie tetejére állítsuk be a tortakarikát 18 cm-re öntsük bele a krémet, majd tegyük a hűtőbe minimum 1 és fél órára.
Málna zselé:
18 cm-es forma
150 g málna
50 g cukor
1 dl víz
10 g zselatin
A málnát a cukorral és a vízzel összefőzzük, majd hozzáadjuk a zselatint és hagyjuk kihűlni. Mielőtt megkötne öntsük egy 18 cm-es formába és tegyük fagyasztóba, amíg megköt. Amikor megkötött lapos késsel szépen válasszuk le a forma aljáról. Használhatunk sütőpapírt is alá, szépen húzzuk le az aljáról. Esetleg szilikon lapot is tehetünk alá, arról igazán könnyű leszedni.
Tejcsokis mousse:
18 cm es forma
150 g tejcsoki + 1 dl habtejszín
2 tojássárgája
80 g cukor
9 g zselatín
3,5 dl habtejszín
A csokit daraboljuk fel és öntsük rá a felforralt tejszínt(1dl),keverjük el csomómentesen. Adjuk hozzá a tojássárgáját, amikor már nem forró és keverjük el. A habtejszínt a cukorral verjük fel kemény habbá, majd keverjük a csokis keverékhez. A zselatint 0,5 dl forró vízben olvasszuk fel és keverjük a krémhez. A hűtőből kivett fehér csokis mousse-ról vegyük le a tortakarikát és helyezzük az egész torta köré. A browni köré!! A csokis krém felét öntsük rá helyezzük rá a málnazselét, majd borítsuk be a maradék krémmel. Tegyük vissza a hűtőbe 2 órára.
Tejcsokoládés zselé:
65 g tejcsoki
60 g tejszín
3 g zselatín
A kockára tört csokira öntjük a felforralt habtejszínt és keverjük csomómentesre. A zselatínt forró vízben oldjuk fel ( 0,5 dl) és adjuk a csokihoz. A megdermedt tortára öntsük rá és helyezzük 1 éjszakára hűtőbe.
Tipp: használjunk állítható torta karikát
várjuk meg a krémek dermedését
a málna zseléhez a legjobb megoldás a szilikon lap onnan könnyen lejön
én por alakú zselatint szeretek használni nem azt ami lapokban van
kicsit macerás, de megéri!
Előző nap elkészíthető, másnak bezsebelhető a dicséret!
Egyéb más gyümölcsökkel is elkészíthető! Érdemes a málnát szűrőn átnyomkodni, hogy a magok ne kerüljenek bele!!